Ciprus továbbra is támogatást remél Moszkvától

Ciprus nem kapta meg a kért segítséget Moszkvától, de továbbra is reménykedik benne és folytatja a tárgyalásokat - derült ki a szigetország pénzügyminiszterének pénteki nyilatkozatából.

Mihail Szarrisz a Bloomberg hírügynökségnek Moszkvából elutazása előtt úgy fogalmazott: "azt gondolom, hogy nem tudtuk megkapni azt a támogatást, amit szerettünk volna, a pénzügyi támogatást, amire számítottunk".

Hozzátette, hogy szerinte Oroszország további kölcsönt adhat Ciprusnak és felülvizsgálhatja a korábban, 2011-ben adott 2,5 milliárdos hitel visszafizetésének feltételeit. A ciprusi pénzügyminiszter úgy érvelt, hogy országa nem tud teljes mértékben lemondani a válság rendezését célzó segítségnyújtási változatról, de küldöttségének haza kell térnie, mivel Cipruson a helyzet komollyá vált.

Mihail Szarrisz szerdától tárgyalt Moszkvában a pénzügyi segítség reményében. Előbb Anton Sziluanov orosz pénzügyminiszterrel, majd Igor Suvalov első miniszterelnök-helyettessel folytatott megbeszéléseket, de eredménytelenül. Mint a RIA Novosztyi orosz hírügynökség értesült: sem a Gazprom, sem a Rosznyefty nem mutatott érdeklődést a ciprusi energiahordozók kiaknázására tett nicosiai ajánlat iránt.

Kimaradt?