Növekedett Háromszék gazdasági teljesítménye, de nagyok a kihívások

Hétvégén 25. alkalommal díjazta a legeredményesebb háromszéki vállalkozásokat a Kovászna megyei Kereskedelmi és Iparkamara.

A Sepsiszentgyörgy Előpatak fele vezető kijáratánál lévő Panoráma Event Hall nevű rendezvénysátorban szervezett gálán több mint száz cégvezető kapott okleveleket, de a kereskedelmi kamara idén is díjazta az év háromszéki gazdasági újságíróját, ezt az elismerést lapunk háromszéki tudósítójának, Kovács Zsoltnak ítélték oda. A kereskedelmi kamara interneten tette közzé a Kovászna megyei cégek adatbázisát, benne a legeredményesebb vállalkozások adatait.Édler András, a kereskedelmi kamara elnöke a Kovászna megyei gazdaság helyzetét elemezve rámutatott, hogy tavaly nőtt a vállalkozói kedv, hiszen 233 új céget jegyeztek, így összesen 4806 aktív cég tevékenykedett Háromszéken. Ezek üzleti forgalma 6 milliárd lej volt, ami 7,33 százalékkal nőtt. A cégek profitja 484,2 millió lejt volt, ami ugyancsak 5,5 százalékkal emelkedett az egy évvel ezelőtti időszakhoz képest.

Ugyanakkor a cégvezetőknek gondot jelent a munkaerőhiány, ugyanis tavaly 832 személlyel kevesebb dolgozott a magánszektorban, mint egy évvel korábban. Magyarázata szerint ők vagy az állami szektorban vállaltak állást, amely a béremelések miatt vonzóbbá vált, vagy külföldre vándoroltak, esetleg nyugdíjba mentek.

Édler András elemzése szerint a nagy beruházások hiánya jelentősen visszavetette a Kovászna megyei építkezési vállalatok teljesítményét, hiszen ezek üzleti forgalma az elmúlt két évben több mint 50 százalékkal csökkent. Abban bíznak, hogy a következő időszakban sikerül befektetőket vonzani a sepsiszentgyörgyi és kézdivásárhelyi ipari parkokba, így fellendül az építkezési ágazat, és új állások is létesülnek. A cégdíjazáson bejelentették, hogy novembertől Miklós Zoltán közgazdász vezeti a szépmezői Ipari Parkot, ezért neki le kell mondania önkormányzati képviselői-, illetve a Sepsi SIC sportklub elnöki tisztségéről is.

A környezettudatosság következő kihívás a háromszéki vállalkozóknak

A kereskedelmi kamara elnöke arra figyelmeztette a háromszéki vállalkozókat, hogy fel kell készülniük a következő 10 – 15 év várható változásaira. Meglátása szerint a Brassó – Vidombáki nemzetközi repülőtér elindulásával felértékelődhet a térség a befektetők számára, ezért a helyi cégek új partnereket találhatnak szolgáltatásaik-termékeik számára. Ugyanakkor fejlődésüket segíti a magyar kormány készülő Székelyföld-programja, amely révén a mezőgazdaság, erdőgazdálkodás, faipar és turizmus területén várhatóak támogatások.

Édler András szerint a globális trendek miatt a következő évtizedben jelentős változások várhatóak, így például átalakulhat az autóipar az önjáró járművek, illetve a „car sharing” szolgáltatások bevezetésével, erre fel kell készüljenek a Kovászna megyében tevékenykedő kormánykerékgyártó, illetve az autók kábelkötegeit gyártó vállalatok.

A környezettudatosabb vásárlás népszerűbbé válása miatt az emberek már nem fogják minden szezonban lecserélni ruhatárukat, ez kihívását jelent a háromszéki textilipari gyáraknak is. A kereskedelmi cégeknek és turisztikai ügynökségeknek pedig az egyre inkább elterjedő online kereskedelem, illetve az internetes szállásfoglalók elterjedésével kell szembenézniük, mutatott rá Édler András.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?