Brüsszel: Románia megsértette az uniós jogot energiaügyben

Három ország - Románia, Lengyelország és Ciprus - esetében az Európai Bírósághoz fordul az Európai Bizottság annak érdekében, hogy a bírói testület szabjon ki rájuk pénzbüntetést az uniós jog megsértése miatt - közölte csütörtökön Olivier Bailly, az Európai Bizottság szóvivője.energia

A kötelezettségszegési eljárások menete szerint ezt a bizottság csak akkor szokta kérni, ha az adott tagállamot a bíróság már elmarasztalta, de az nem hajtotta végre az ítéletet. Románia esetében összesen napi 60 ezer eurós bírság kiszabását kéri a bizottság, amiért Bukarest a gáz és áram piacának megnyitásáról szóló irányelveket nem megfelelően ültette át saját jogrendjébe.

Lengyelország és Ciprus esetében pedig a megújuló energiaforrásokról szóló irányelv alkalmazásával kapcsolatban fogalmazott meg kifogásokat a bizottság. Varsónak napi 130 ezer, a ciprusi kormánynak pedig napi 11 ezer eurós büntetést javasol a brüsszeli testület. A szóvivő elmondta, hogy a javasolt bírságok megállapításánál az adott ország méretét, a jogsértés időtartamát és súlyosságát mérlegelte a bizottság, a bírság kiszabásáról és mértékéről pedig a luxembourgi bíróságnak kell kimondania végső szót.

Egyúttal felhívta a figyelmet, hogy a bírságot az erről szóló bírósági döntés napjától kell majd fizetni, és a három ország elkerülheti a büntetést, ha addig megfelelően átülteti jogrendjébe a kérdéses uniós irányelveket.

Kimaradt?