Nem csak Erdélyben fektetnek be, Regátban is terjeszkednek a magyar vállalatok

Csomagolóanyag gyárat épít a Dunapack a főváros vonzáskörzetében, az alkalmazottakat a cég sepsiszentgyörgyi üzemében fogják betanítani.

45 millió eurós befektetéssel épít gyárat Bukarest közelében a magyar Dunapack. A cég tavaly ősszel vásárolt meg egy 11,5 hektáros telket Bolintin-Deal községben. A 27 ezer négyzetméteres üzemben kezdetben 150 ember fog dolgozni, 2020-ig pedig a munkatársak száma 200-ra nő majd. Az alkalmazottakat a Dunapack sepsiszentgyörgyi gyárában fogják betanítani. A tervek szerint a termelés 2019 júniusában indul majd.

A gyárban kartondobozokat, szaknyelven hullámpapírból készült csomagolóanyagokat fognak gyártani. Az üzem maximális kapacitása évi 150 millió négyzetméter csomagolóanyag lesz. A cégvezetés azért döntött egy új üzem létesítéséről a főváros közelében, mivel a karton csomagolóanyagok nagy helyet foglalnak, a szállításuk költséges, ezért aztán gazdaságos őket az ügyfelek telephelyeihez minél közelebb legyártani.

Az osztrák Prinzhorn csoporthoz tartozó Dunapack Közép-Kelet-Európa egyik legnagyobb hullámtermék-gyártója, melynek tavalyi romániai árbevétele 140 millió lej volt. A Dunapack romániai ügyfelei között olyan nagyvállalatok vannak, mint a dr.Oetker, a British American Tobacco, a Heineken és az eMag.

A közelmúltban a MOL Románia nyitott három új benzinkutat az Ókirályságban, kettőt Buzău, egyet pedig Konstanca megyében, 218-ra növelve ezzel üzemanyagtöltő állomásainak a számát.

Jelentős beruházások Erdélyben is

Az elmúlt hónapokban magyarországi vállalatok Erdélyben is jelentős beruházásokba kezdtek. A tetőfedőanyagokat gyártó Terran Aranyosgyérésen épített gyárat 5 millió eurós befektetéssel. Az üzem idén júniusban kezdett el termelni, éves maximális kapacitása 10 millió cserép.

A Terran 2005 óta van jelen a hazai piacon, korábban Magyarországon gyártott cserepet forgalmazott. A legngyobb magyar nitrogénműtrágya gyártó vállalat, a Nitrogénművek Zrt. a nyár elején vásárolt meg helyi leányvállalatán keresztül Bihar megyében egy 20 ezer tonna kapacitású gabonasilót. A cég azt tervezi, hogy üzembe állít egy szárítóval felszerelt gabonatárolót és épít egy műtrágyaraktárt Tulka községben.

A tervek szerint az idei év folyamán el kellene kezdődjön a termelés a takarmánygyártással és takarmáynkereskedelemmel foglalkozó UBM cégcsoport kerelőszentpáli üzemében. A takarmánygyártó üzem 15 millió euróba kerül, maximális gyártási kapacitása évi 220 ezer tonna takarmány lesz. Ezidáig ez a legnagyobb magyar tőkéjű mezőgazdasági beruházás Romániában.

A Román Nemzeti Bank legfrisebb adatai szerint Magyarország a 15. helyen áll a legnagyobb külföldi befektetők rangsorában. 2017 végéig 959 millió euró magyar tőke áramlott az országba befektetések formájában, ami a teljes külföldi befektetésállomány 1,3 százalékát jelenti. Magyarország nagyobb befektető Romániában, mint Lengyelország, Törökország, Dél-Korea vagy Japán. A külföldi tulajdonban levő cégek számát tekintve Magyarország az ötödik helyen áll, körülbelül 13 500 gazdasági társasággal. A legnagyobb romániai magyar vállalat a MOL, melynek tavalyi árbevétele meghaladta az 1 milliárd eurót.  

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?