Olcsóbban nyaralunk? Csökken a turisztikai szolgáltatások áfája

Öt százalékra csökken a turisztikai szolgáltatások hozzáadottérték-adója (TVA-áfa). Az erről szóló sürgősségi rendeletet csütörtöki ülésén fogadta el a kormány.

Nelu Barbu kormányszóvivő közlése szerint az intézkedés november 1-jétől lép életbe és a következő szolgáltatásokra érvényes: vendéglátó egységekben történő elszállásolás, éttermi és catering-szolgáltatások, sportlétesítmények használatba adása sportolási és testnevelési célból, szabadidőparkba való belépés engedélyezése.

Az idegenforgalmi szolgáltatások közvetítésére nem érvényes a kedvezményes áfa. Az áfacsökkentéssel a cél a hazai turizmus serkentése, az adócsalás visszaszorítása, a belső fogyasztás növelése - tette hozzá Barbu.

A kormány a turizmus támogatása érdekében a termálvíz kitermelése után fizetett 5 százalékos járadékot is eltörli november 1-jétől. Ezzel az intézkedéssel a termálvízzel előállított hőenergia termelését akarják ösztönözni.

Viorica Dancila miniszterelnök a kormányülés elején elmondta, a hazai turizmus dinamikusan fejlődő ágazat. Emlékeztetett, hogy a kormány az idén üdülési utalványokat adott a közalkalmazottaknak, ami segítette a belföldi turizmust. A statisztikai intézet adatai szerint augusztusban csaknem 10 százalékkal több turista érkezett a kereskedelmi szálláshelyekre a tavaly augusztusihoz képest.
 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?