Nő jövő évtől a minimálbér: a szakszervezetek szerint megalázóan kis összeggel

Nő 2019. január elsejétől a minimálbér – erősítette meg kedd este Facebook-oldalán a munkaügyi miniszter, Lia Olguţa Vasilescu. Tájékoztatása szerint most készül az ezt előíró kormányrendelet. A szakszervezetek szerint a növelés alig fogja fedezni az inflációt.

Jelenleg a bruttó, azaz az adózás előtti minimálbér 1900 lej, ez kézben 1162 lejt jelent. Ha a kormány valóban tartja az ígéretét, januártól a minimálbér bruttó összege 2050 lej lesz, ami kézben 1247 lej. A nettó 85 lejes növelés a szakszervezetek szerint nagyon kevés, de még ez is az összes érintett munkaadóknak egy év alatt 2,7 milliárd lejes kiadást jelent.

Az Európai Unióban Romániában az egyik legalacsonyabb a minimálbér – hívta fel a figyelmet a Maros megyei Alfa Kartell szakszervezet vezetője, Markos György. Hozzátette, rengeteg termék és szolgáltatás ára közelít az európai átlagárhoz, holott néhány kelet-európai országot leszámítva az EU-ban a minimálbér négyszerese-hétszerese a romániainak.

Luxemburgban például az adózás előtti minimálbér 2000 euró (nettóban 1600-1400 euró), Romániában jelenleg bruttó 440 euró, nettóban pedig 250 euró.

Markos György nagyon kevésnek tartja a 6-7 százalékos minimálbérnövelést, figyelembe véve a 4-5 százalékos inflációt, ami miatt az emelés reálértékben alig lesz több 1-2 százalékosnál. „De még így sem könnyű emelni a bért, hiszen a munkáltatók egy része, és itt főleg a kis- és középvállalkozókra gondolok, nagyon ellenzi ezt, hiszen sokkal könnyebb alacsony minimálbéren foglalkoztatni. Szigorúan követeljük a kormánytól minimum a beígért minimálbérnövelést, hogy a reáljövedelmet legalább szinten tarthassuk” – mondta a szakszervezeti képviselő.

Minimum 25 százalékos béremelés kellene

Az Alfa Kartell szerint legalább 25 százalékos fizetésemelés lenne indokolt, figyelembe véve, hogy miközben nőtt a termelékenység Romániában, csökkent a reálbér. Az Európai Szakszervezeti Intézet közlése szerint 2000 és 2016 között Romániában 10 százalékos volt a termelékenység növekedése (egy alkalmazottra eső reál-GDP-ben számolva), a reálbér pedig 15 százalékkal csökkent. Markos szerint a számok egyértelműen mutatják, hogy 2016-ban legalább 25 százalékkal emelni kellett volna minden alkalmazott bérét.

Lia Olguţa Vasilescu kedden hangoztatta, hogy 2017 elején, amikor a PSD átvette a kormányzást, még csak 1250 lej volt a bruttó minimálbér, jövőtől pedig már 2050 lej lesz. Úgy tűnhet, hogy a PSD-ALDE kormány túl is szárnyalta az előbb említett 25 százalékos emelést. Ám ha megnézzük a kézbe kapott összegeket, a 800 lejes növelés a társadalombiztosítási járulék áthárítása miatt ekkora. Nettóban 2016-ban a minimálbér 925 lej volt, 2017-ben 1065 lejre emelkedett, idén ez az összeg 1162 lej, jövőtől pedig 1247 lej lesz. Ha tehát a kézbe kapott minimális fizetést nézzük, akkor a PSD-ALDE kormány valójában csak 322 lejjel növelte a minimálbért, ha jövő évtől tényleg lesz emelés.

Ha a PSD-ALDE kormány minimálbéremeléseit az átlagbér növekedésével hasonlítjuk össze, még szembetűnőbb a lemaradás. 2016-ban a nettó átlagbér 2046 lej volt, a minimálbér 926 lej. 2017-ben az átlagbér 2384 lejre, a minimálbér 1065 lejre nőtt. Idén ezek a számok: 2650 és 1162 lej. A Ziarul Financiar számításai szerint 2019-ben a nettó átlagbér 2837 lej lesz, a kormány bejelentése szerint a minimálbér pedig 1274 lej. Jövő évben tehát kézbe 791 lejjel több pénzt kapnak 2016-hoz képest azok, akik megkeresik az átlagbér, míg a minimálbéren foglalkoztatottak esetében ez az emelés 322 lej lesz.

Mekkora kiadás ez a munkáltatóknak?

Jelenleg a 4,9 millió alkalmazottból 1,5 milliót minimálbérrel fizetnek az Országos Statisztikai Hivatal adatai szerint. A minimálbérnövelés 150 lejjel terheli meg havonta egy munkás után a kiadásokat. Ez az összes érintett munkaadó számára egy év alatt összesen 2,7 milliárd lejes mínuszt jelent.

„A kormány valóban rásegített az inflációra, ezért az elmúlt időszakban csökkent a vásárlóerő, így indokolt a minimálbér emelése” – állapította meg érdeklődésünkre Kádár Rezső. A sepsiszentgyörgyi faipari vállalkozó, a Pro Wood faipari klaszter menedzsere szerint kérdés az, hogy a 150 lejes minimálbéremelést gazdaságilag megbírják-e a kis- és közepes vállalkozások. „A kormány már sok mindent lenyeletett velünk, biztos vagyok, hogy ezt is életbe fogják léptetni. Amíg tudunk igazodunk ezekhez, majd, amikor már nem tudjuk kitermelni ezeket az összegeket, bezárunk vagy elbocsátunk” –  mondta a sepsiszentgyörgyi vállalkozó.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?