Pénzt akar veszíteni? Tartsa bankban a megtakarításait

Mivel a kamatok kisebbek az infláció értékénél, Romániában jelenleg nemigen tudjunk bankban lekötni a pénzünket úgy, hogy az összeg ne veszítsen az értékéből.

Bankba általában két megfontolásból viszi az ember a pénzét: kamatoztatni, illetve, hogy biztonságban tudja. Ez utóbbi elvárásnak meg is felelnek a hazai hitelintézetek, mivel csőd esetén az állam 100 ezer euró értékig kártalanítja a kisbefektetőket.

A kamatoztatás tekintetében már árnyaltabb a helyzet: ha szó szerint értelmezzük, akkor ez az elvárás is teljesül, hiszen a bank kamatot fizet a meghatározott időre lekötött pénz után. Ha azonban, érthető módon, arra számítunk, hogy megtakarításunk gyarapodni fog, lehet, hogy csalódni fogunk, könnyen megtörténhet ugyanis, hogy a futamidő végén a pénzünk kevesebbet ér, mint lekötéskor.

Lejalapú betétek esetében jelenleg 4 százaléknál nagyobb kamatra nem számíthatunk, évi 3 százaléknál többet is csak néhány hitelintézet fizet. Több internetes portálnak is van kamatösszehasonlító szolgáltatása, ilyen például a www.conso.ro és a www.finzoom.ro. Jellemző módon a kisebb bankok kínálnak magasabb kamatokat, s a közhiedelemmel ellentétben a pénzünk ezekben ugyanúgy biztonságban van, mint a nagy területi lefedettséggel rendelkező, közismert hitelintézetekben.

A legkedvezőbb, 4 százalékos bruttó hozamot jelenleg a Garanti nyújtja, ahol ha lekötünk 10 ezer lejt, egy év múlva 10 360 lejt kapunk kézhez. Ez bizony nem egy bődületes nyereség, s ha a 3,5 százalékosra becsült inflációt is figyelembe vesszük, akkor a hozam lényegében lenullázódik.  Ez még viszonylag kedvező végkifejlet, ugyanis a jelenleg hozzáférhető, lejalapú banki kötvények elsöprő többsége még azt sem biztosítja, hogy megtakarításunk megőrizze a reálértékét, amikor visszakapjuk a pénzünket, az kevesebbet fog érni, mint amikor lekötöttük.

Érdemes észben tartani azt is, hogy amint egy bankbetét futamideje lejár, a pénz átkerül egy folyószámlára, ahonnan az esetek többségében csak a lejárat napján lehet költségmentesen felvenni, később a bank kezelési költséget számol fel, sőt magának a folyószámlának a fenntartása is költséggel jár. Könnyen megtörténhet tehát, hogy egy alacsony kamatú bankbetét, nem csak nyereséget nem termel, de az inflációt nem számítva is veszteséges.

0 százalékos kamat az euróra

A valutaalapú megtakarítások kamatai alacsonyabbak, mint a lej esetében, ugyanakkor az esetleges árfolyamnövekedés a befektetőnek dolgozik. Euróra, egy éves lekötés esetén a Banca Românească fizeti jelenleg a messze legmagasabb, 1,85 százalékos kamatot. Hacsak az árfolyam nem fog látványosan megugrani, ez távolról sem fedezi az infláció értékcsökkentő hatását.

A nagy bankok még a látszatát sem próbálják kelteni annak, hogy az ügyfelek pénze fialna náluk. A Raiffeisen 0,01 százalékos kamatot ajánl meghatározott időtartamú lekötés esetén, 5000 euró után egy évre 45 centet fizet. Az Unicreditnél még egyszerűbb a képlet, a kamat kereken 0 százalék. Idehaza egyelőre nincsenek negatív kamatok, mint egyes nyugati bankoknál, ahol a betéteseknek fizetniük kell azért, hogy megőrizzék a pénzüket.

A szakemberek azt ajánlják, hogy aki nem szigorúan kockázatkerülő, és növelni szeretné megtakarításának reálértékét, az pénze egy részét befektetési alapoknál helyezze el, ahol a potenciális hozam magasabb, mint a kamatok, igaz, rizikó is van.  

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?