Annyi pénzt küldtek haza tavaly a vendégmunkások, mint amennyit az OMV Petrom megtermelt

Legkevesebb 3,8 milliárd, más becslések szerint 4,3 milliárd eurónyi összeg folyt be tavaly a román gazdaságba a külföldön dolgozó munkavállalók jóvoltából.

Tíz év leforgása alatt közel 40 milliárd euró került be a román gazdaságba a külföldön dolgozók által hazaküldött pénz formájában, legalábbis a Román Nemzeti Bank (BNR) és az uniós statisztikai hivatal, az Eurostat adatai szerint. A valós összeg ennél minden bizonnyal nagyobb, mivel a vendégmunkások által hazahozott készpénz nem jelenik meg benne.

Tavaly a BNR szerint közel 3,8 milliárd euróval támogatták külföldön élő vendégmunkások itthon maradt hozzátartozóikat, míg a Világbank 4,3 milliárd euróra becsüli ezt az összeget. Ha 2 millió külföldön élő román munkavállalóval számolunk, akkor előbbi összeg esetén fejenként 1900, havi szinten pedig közel 160 eurót kapunk, míg utóbbi érték éves viszonylatban 2150, havi leosztásban 180 eurót ad. Ez nem tűnik túl sok pénznek, rengeteg család számára azonban megkönnyíti a mindennapi életet, s a gazdaságra gyakorolt hatása sem elhanyagolható.

Kiegyenlíti a folyó fizetési mérleghiányt

Tavaly a bruttó hazai termék 2 százalékát tette ki a vendégmunkások által hazahozott pénz, s a korábbi években ez az arány még nagyobb volt. 2007-ben és 2008-ban, a globális pénzügyi válság kirobbanását megelőző időszakban a külföldi munkavállalók 6,1, illetve 6,3 milliárd eurót pumpáltak a hazai gazdaságba, ami az akkori GDP 4,8, illetve 4,3 százalékát tette ki.

A krízis kitörését követően lényegesen megcsappant a hazaküldött összeg, 2009-ben már csak 3,5, 2010-ben 2,9, 2011-ben pedig 2,79 milliárd euró volt. 2013-tól lassú növekedésbe kezdett, de tavaly még mindig távol volt a válság előtti értéktől, igaz, időközben idehaza nőtt az életszínvonal, kevesebben vannak rászorulva a külföldi támogatásra.

A vendégmunkások pénze tavaly közel hét hónapon át egyenlítette ki a folyó fizetési mérleghiányt, vagyis az export és a behozatal értéke közötti különbséget. Ha a hazaküldött összeg idén is az elmúlt évek dinamikája szerint növekszik, akkor valószínűleg szintén hozzávetőleg hét hónapnyi külkereskedelmi deficittel lesz egyenértékű, a mérleghiány ugyanis az első félévben 3,7 milliárd euró volt.

Az óriásvállalatok éves forgalmával egyenértékű

A külföldi munkavállalók által hazahozott pénznek a nemzetgazdaságra gyakorolt hatását jól érzékelteti az a tény is, hogy nagyságrendileg akkora, mint a legnagyobb hazai vállalatok éves forgalma. A Világbank által becsült 4,3 milliárd euró kevéssel meghaladja az OMV Petrom 2017-es 4,2 milliárd eurós árbavételét, s nem sokkal marad el az első számú romániai cég, az Automobile Dacia Rt. 5,075 milliárd eurós éves forgalmától. Ha egyik napról a másikra a külföldön dolgozó munkavállalók nem küldenének pénzt haza, az jelentős érvágás lenne a gazdaság számára, a fogyasztás számottevő visszaesésével járna.

Bár a legnagyobb számú román vendégmunkás Olaszország után Spanyolországban dolgozik, az ibériai királyság még sincs a dobogón a hazaküldött pénzösszeg tekintetében. A legtöbb pénz Olaszországból érkezik, majd Németország és az Egyesült Államok következik, Spanyolország pedig csak negyedik.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?