Egyre több és egyre öregebb autó özönli el az útjainkat

Miközben alig nő az autópályák és az országutak hossza Romániában, a gépkocsik száma meredeken ível felfele.

Az utóbbi években a megemelt fizetések és a légszennyezési illeték (környezetvédelmi bélyegilleték) eltörlése miatt az országot ellepték a használt autók. 2017 végére közel 6 millió autót tartottak nyilván, egy év alatt közel 500 ezerrel nőtt a gépkocsik száma. Ilyen nagyságrendű növekedést csak 2007 és 2008 között regisztráltak.

A közel 6 millió gépkocsira 763 kilométer autópálya jut. 2016 és 2017 között 16 kilométerrel lett több sztrádánk. A 763 kilométer autópálya az országos (modern) úthálózat 4,3 százalékát teszi ki.

A személygépkocsi-park ahelyett, hogy "fiatalodna", az utóbbi években egyre több használt autó özönlött be az országba. Míg 2008-ben a közlekedő autók átlagkora 10,71 év volt, 2017-ben ez a szám 15,1 év. Ez nem csak a lakosság egészségére nézve gond, hanem a biztonságos közlekedés miatt is. A Romániai Biztosító Társaságok Országos Szövetségének (UNSAR) elnöke, Adrian Marin elmondta, idén megemelkedett az RCA (a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás) esetében a kártérítési összegek nagysága, ami hozzájárult ahhoz, hogy veszteséges lett a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás piaca az idei év első felében.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?