Önköltséggel jár a földterületek visszaigénylése

A módosított földtörvény kapcsán tartott munkamegbeszélést Császár Károly szenátor és a Felső Kis-Küküllő-menti önkormányzatok képviselői az erdőszentgyörgyi Rhédey kastélyban. A találkozón jelen voltak a térség polgármesterei, jegyzői és a földosztó bizottság munkatársai. 

A földtörvény módosításának köszönhetően a belterületek, a házak melletti kertek és udvarok telekelése mostantól könnyített eljárással zajlik. A hatályba lépett módosítás értelmében 2018. december 4-ig van lehetőség kérvényezni a birtoklevelet azokra a belterületekre (lakáshoz, melléképületekhez tartozó terület, udvar, kert ), amelyeknek a jogi helyzete rendezetlen. Ha például a terület a román állam (Statul Român ), kollektív gazdaság (C.A.P.) tulajdonában van, a terület tulajdonosa nem rendelkezik tulajdonjogot igazoló iratokkal. 

„Az egyik eset, hogy nincsen semmi papírjuk, másik eset, ha van telekkönyv, benne van a ház, de kevesebb terület szerepel, mint amennyi valóban van, akkor ez a törvénymódosítás segít tisztázni és megoldani a problémát. A harmadik eset, amikor van telekkönyv, a ház a nevükön van, de a terület nincs, hanem a román államé”- részletezte Császár Károly szenátor.

A törvény értelmében a kéréseket a polgármesteri hivatal székhelyén kell benyújtani legkésőbb 2018. december 4-ig. Korábban a Maszolnak a Hargita megyei alprefektus, Petres Sándor elmondta, hogy a megyei földosztó bizottsághoz is érdemes benyújtani a kérést. 

A törvénymódosítás sok ingatlantulajdonosnak segít megoldani eddig a problémáját, a bürokráciát is leegyszerűsíti - olvasható az erdőszentgyörgyi önkormányzat közleményében. Ehhez azonban szükséges a helyi polgármesteri hivatal alkalmazottainak szakszerű felkészítése, akik majd a hozzájuk forduló helyi lakosok ügyeit segítenek megoldani. 

Felmérték a terepet

A földtörvény-módosítási javaslatot egy 2017-ben végzett felmérés előzte meg, amely keretében Császár Károly a Maros megyei polgármesteri hivatalokban járta körbe a telekeléssel kapcsolatos akadályokat, problémaköröket. Azt vizsgálta, hogy a megyei földosztó bizottság hány kérést nem hagyott jóvá, és mi volt ennek az oka. „Mint kiderült, a kérések 99 %-át nem hagyták jóvá, és 99,99%-ban az volt a probléma, hogy nem rendelkeztek azokkal a bizonyító aktákkal, amit a megyei bizottság szabályzatában előírásként szerepeltek. Ez a törvény olyan szempontból módosult, hogy bizonyító aktaként ezután elfogadják a szomszédok közjegyző előtt tett nyilatkozatát”- magyarázza a szenátor. 

„A rendezetlen telekkönyvek aktualizálása sajnos önköltséggel is jár, mert kell egy topográfus által végzett felmérés. A közjegyző előtt tett nyilatkozat is kiadással jár, ha pedig elhalálozott személy után kéri valaki vissza, akkor kell egy örökösi minőséget igazoló akta, amit szintén a közjegyzőnél kell megcsinálni” - mondta a szenátor. A megyei bizottság most dolgozik azon, hogy az említett törvénymódosítás alapján aktualizálja rendszabályzatát, Császár Károly szenátor ígérete szerint ezt a folyamatot figyelemmel kíséri és megpróbál úgy csiszolni rajta, hogy több akadály ne legyen.

Korábban a Hargita megyei alprefektus elmondta, várják, hogy tisztázódjon, milyen iratokat kell benyújtani a kérésekhez. Figyelmeztetett, hogy az érintettek 120 napot kaptak az iratcsomók benyújtásához, az óra pedig augusztus eleje óta ketyeg. 

Az érintettek útbaigazításért forduljanak a polgármesteri hivatalokhoz. 

Kapcsolódók

Kimaradt?