Nagyon elegük lett a közúti szállítóknak, szünetelni fog a szolgáltatás

Nagyszabású tiltakozóakcióra és a szállítás szüneteltetésére készülnek a szállítási vállalatok, szövetségek és szakszervezetek. A szeptember 25-26-27-ére tervezett tiltakozás részeként 9 és 17 óra között leállna a közúti szállítás az ország egész területén, és a tervek szerint tüntetésre kerül sor a szállításügyi minisztérium székhelye előtt. 

A Romániai Engedélyezett Fuvarozók és Szállítók Szövetsége (COTAR) csütörtökön közölte az Agerpres hírügynökséggel, hogy a szervezet Lucian Şova tárcavezető lemondását követeli, mivel "ismételten inkompetenciáról tett bizonyságot". 

A szállítók elégedetlenségét az váltotta ki, hogy a tárca a közúti szállítást szabályozó 2011/27-es kormányrendelet módosítását tervezi.  A COTAR képviselői szerint a jogszabály módosítása az egész ágazatban zavart okozna és súlyosan érintené a személyszállítást. Ugyanakkor a taxistörvény módosítását is követelik a szállítók. 

A szállítók érdekvédelmi szervezetei szeptember 25-26-27-én a minisztérium székháza előtt készülnek tüntetni, és terveik szerint ezeken a napokon 9 és 17 óra között a szállítást is országszerte szüneteltetik, 'amennyiben a szaktárca továbbra is folytatja az ágazat ellen indított háborút'. 

A COTAR tagjai szerint a szállítók válságos időket élnek a 18 százalékos üzemanyagár-növekedés, a kötelező bérnövekedés, az infrastruktúra hiányosságai és a munkaerőhiány miatt. Ezért követelik, hogy a szállításügyi minisztérium álljon el attól a szándékától, hogy módosításokat eszközöljön a közúti szállítást szabályozó 2011/27-es kormányrendeleten, amelyet a 2011/980-as szállításügyi miniszteri rendelet hagyott jóvá. Ellenkező esetben kérik Viorica Dăncilă kormányfőt, hogy menessze tisztségéből Lucian Şova szállításügyi minisztert, aki szerintük nem folytat párbeszédet az érintettekkel és figyelmen kívül hagyja a szállítási vállalatok és szakszervezetek igényeit. 

Kapcsolódók

Kimaradt?