Gazdaság

 • Adóparadicsomokba települnek át a cseh cégek

  Gyorsan emelkedik az adóparadicsomokba áttelepülő csehországi cégek száma. Az idei első félév végén az adóparadicsomokban székelő csehországi cégek száma 12.046-ra nőtt, ami éves összevetésben 2,5 százalékos növekedés - közölte a CEKIA ügynökség.
 • Terjeszkedne Romániában a Gebrüder Weiss

  Tovább erősítené jelenlétét Romániában a Gebrüder Weiss. Az osztrák speditőr és logisztikai óriás már eddig is jelentős pénzeket költött a román hálózta kiépítésére, mivel azonban folyamatos fejlődési lehetőséget látnak az országban, ezért nem állnának meg jelenlegi helyzetükben.
 • Új londoni taxi

  Kihasználva az olimpia által keltett figyelmet, a Nissan Motor Co. bemutatta a klasszikus fekete londoni taxi leváltására szánt "NV200 London Taxi" modellt - írja a Wall Street Journal Japan Real Time Report blogja.
 • Hargita megye: katasztrofális a krumplitermés

  Idén alig lesz pityóka Székelyföldön, legalábbis eladható burgonyából igen alacsony a termés a térségben. A szárazság Hargita megyében már eddig 30-100 százalékos terméskiesést okozott, ezen az elmúlt hónap néhány napos esőzései sem segítettek. A legtöbb parcellán 5-10 tonnás hektáronkénti termésre számítanak.
 • Levegő után kapkodnak az olasz vállalatok

  Száznegyvenegy közepes és nagyvállalat megmentéséről tárgyalnak az olasz szakszervezetek a kormánnyal - számolt be a Corriere della Sera napilap hétfői száma.
 • Lejtőn halad a Facebook szekere

  A múlt héten újabb mélypontra, húsz dollár alá estek a Facebook részvényei. A társaságról érkező hírek pedig nem feltétlenül nyugtatják meg a befektetőket: a növekedés lassul, a piaci részesedés csökken, és a vezetés egyes tagjai is elhagyták a céget.
 • Visszahív 1,5 millió autót a Toyota

  Hozzávetőlegesen 778 ezer darab, az USA-ban 2006-tól 2011-ig értékesített RAV4 SUV és a 2010-es Lexus HS 250h típusú autókat érint az önkéntes visszahívás. A gyártó szerint a hátsó felfüggesztés karjának nem megfelelő illesztése balesetveszélyt okozhat.
 • Csehország: két évtized, négyszeres jólét

  Megnégyszereződött a cseh háztartások átlagos jövedelme az önálló Cseh Köztársaság megalakulása (1993) óta - derül ki abból a kiadványból, amelyet az évforduló alkalmával jelentetett meg a cseh munkaügyi és népjóléti minisztérium.
 • Sógor a jó üzlet titkairól az Ifjúsági Üzleti Programon

  Hétvégéig tart Csíkszeredában a XII. Ifjúsági Üzleti Program (IÜP), amelyre Erdély különböző részeiről érkeztek a fiatalok. A pályaválasztás előtt állóknak szóló felkészítő programsorozaton, szerdán Sógor Csaba RMDSZ-es európai parlamenti képviselő tartott előadást, ahol a jó üzlet titkairól, a kapcsolati háló fejlesztéséről és a továbbképzés fontosságáról beszélt.
 • Csökkenti téli járatainak számát a Cseh Légitársaság

  Csökkenti a téli repülési időszakban járatainak számát a cseh légitársaság (CSA) - közölte Jirí Marek, a CSA kereskedelmi és marketing alelnöke prágai sajtótájékoztatóján. Míg a tavalyi téli időszakban a CSA 34 ország 54 városába repült, a következő télen már csak 30 ország 41 városával lesz légi összeköttetés.
 • Megerősítette Németország 'AAA' besorolását az S&P

  A Standard & Poor's hitelminősítő csütörtökön megerősítette Németország 'AAA' besorolását.Korábban egy másik nagy hitelminősítő, a Moody's a német 'AAA' besorolását stabilról negatívra módosította.
 • Szlovéniában is gyengül a gazdaság

  Agresszív mértékű leminősítéssel megvonta Szlovénia elsőrendű "A" kategóriás államadós-besorolását csütörtökön a Moody's Investors Service, egyebek mellett a szlovén bankrendszer további feltőkésítési költségeire és a szlovén kormány finanszírozási forrásainak szűkülésére hivatkozva.
 • A kínaiak egyik szeme sír, a másik nevet

  Eltérő mozgást jelző adatok jelentek meg pénteken a kínai szolgáltatószektor júliusi teljesítményéről: míg a HSBC-bankcsoport emelkedést, a kínai hivatalos mérés gyengülést mutatott.
 • Egy ember áll a piaci változások mögött

  Nincs az a vállalati gyorsjelentés, az az amerikai, kínai, német (vagy bármilyen) makrogazdasági adat, ami akkorát mozgatna a világ tőkepiacain, mint az EKB első emberének, Mario Draghinak a szavai. A július eleji kamatdöntést követő kommentek, és a hónap során tett kijelentései alapvetően pozitívan hatottak a befektetők hangulatára, ennek megfelelően tovább tartott a jókedv a világ tőkepiacain júliusban.
 • Cselhez folyamodnak a német autógyártók

  Németországban 5 százalékkal zsugorodott júliusban az új gépkocsik piaca, a regisztrált új autók száma 248 ezerre csökkent. Az év első hét hónapjában 1,88 millió új autót helyeztek forgalomba, nagyjából ugyanannyit mint egy évvel korábban.
 • Elmarad a bónusz: a cég veszteségéért fizet a vezérigazgató

  Lemondott idei bónuszáról a BHP Billiton bányatársaság vezérigazgatója azt követően, hogy az idei évben több mint 3 milliárd dollárt kénytelen leírni veszteségként az általa vezetett vállalat, elsősorban egy másfél éve vásárolt palagázmező átértékeléséből fakadóan - számol be a Financial Times.
 • Válságban is virágzik Hajdúszoboszló

  Gyarapszanak a kereskedelmi szálláshelyek Hajduszoboszlón, ami nem véletlen, hiszen a város továbbra is a második legnépszerűbb fürdőhely Magyarországon, tavaly mintegy egymillió vendégéjszakát regisztráltak, az első félévi adatok szerint pedig idén is elérhetőnek látszik ez a szint.
 • Bill Gross: egy hete van Európának

  A világ legnagyobb kötvényalapjának kezelője, Bill Gross szerint, ha az Európai Központi Bank egy héten belül nem dönt a periféria országok kötvénypiacain a beavatkozásról, akkor piac egy része és a Pimco elveszítehti bizalmát az olasz és spanyol kötvényekben. 
 • Berobbant a Toyota

  A  japán járműgyártó óriási nyereségemelkedéssel zárta a júniussal végződött negyedévet, miközben feljavította az idei eladási adatait. A cég adózás utáni eredménye 290,3 milliárd jen (3,7 milliárd dollár) lett az egy évvel korábbi 1,1 milliárd jen profit után.