Ponta szerint 2020 körül kellene csatlakozni az eurózónához

Romániának 2020 körül kellene csatlakoznia az euróövezethez, a jelenlegi hivatalos 2015-ös céldátum nem reális - jelentette ki Victor Ponta miniszterelnök kedden.

A kormányfő egy interjúban kifejtette, hogy a hivatalos céldátum nem hiteles, ugyanakkor az euró bevezetésének a célkitűzéséről nem szabad lemondania Romániának. "A 2015-ös céldátum már nem hiteles. Realistának kell lennünk, fel sem tevődhet, hogy két év múlva csatlakozzunk az euróövezethez" - mondta Ponta.ponta masolat

 A kormányfő álláspontja egybecseng Traian Băsescu múlt héten kifejtett véleményével. Az államfő a parlamentben tartott beszédében szintén úgy vélte, hogy a 2015-ös céldátum nem reális. Băsescu viszont arra figyelmeztetett, hogy túl sokáig nem halogathatja Románia az euró bevezetését, mert egyre több jel utal arra, hogy egyes országok kétsebességű Európában gondolkodnak, és Bukarest azt kockáztatja, hogy végleg az eurózónán kívül reked.

 Az államfő szerint Romániának mindent meg kell tennie, hogy három-négy éven belül teljesítse a feltételeket, és még a közös pénz bevezetése előtt versenyképessé tegye állami vállalatait.

Kimaradt?