Kifakadt az RMDSZ Maros megyei Önkormányzati Tanácsa a költségvetés-kiegészítés miatt

Tiltakozik az RMDSZ Maros megyei Önkormányzati Tanácsa a kormány által elfogadott költségvetés-kiegészítés ellen, amely ellehetetleníti és megbénítja az önkormányzatok működését - olvasható a testület közleményében.

Az RMDSZ Maros megyei szervezete kéri, hogy az önkormányzatok kapjanak akkora támogatást a költségvetésből, mint 2017-ben, illetve biztosítsák a helyi és megyei infrastrukturális fejlesztésekhez szükséges pénzalapokat. "Pénzhiány miatt az önkormányzatok döntő többségének a jövő hónaptól be kell zárnia kapuit, hiszen a kapott összeg augusztusig volt elegendő. Ami az év további részét illeti, sem bérekre, sem a fenntartási költségekre nem maradt anyagi keret" - olvasható a közleményben. 

A kormány jelenlegi intézkedésével arra kényszeríti a polgármesteri hivatalokat, hogy ne tervezzenek, ne fejlesszenek, hiszen most a hivatal működésére költik azokat az összegeket, amelyek a fejlesztésre szánt pályázatok önrészét képezik - hívták fel a figyelmet. Így nemcsak az önkormányzatok működésére nem lesz pénzalap, de a fejlesztések elkezdésére sem. "A kormány felelőtlen pénzügy-politikája nem egyszerűen az önkormányzatok, de a helyi közösségek életét lehetetleníti el" - írják.

A költségvetés-kiegészítést a költségvetési tanács is bírálja

Túlzottan optimista az áfa-begyűjtésre (TVA) vonatkozó becslés a kormány költségvetés-kiegészítésében, amelyet szerdán elfogadtak - hangoztatta az Investor Days 2018 című eseményen Ionuţ Dumitru. A Költségvetési Tanács elnöke szerint a bevételek csak akkor valósulnának meg, hogyha a hátralévő 4-5 hónapban 20 százalékkal nőne az áfa-begyűjtésből származó összeg. 

"A kiigazítás-tervezet első változatában kisebb, többé-kevésbé megalapozott változások szerepeltek a bevételi, illetve kiadási oldalon. A második változatban azonban ezeket a módosításokat túlzottan optimistának találjuk. Az áfa esetében például az első hét hónapban 10 százalék alatti növekedés valósult meg, a kiigazítás azonban éves viszonylatban 15 százalékos növekedéssel számol. Ez azt jelenti, hogy a hátralévő 4-5 hónapban legalább 20 százalékos javulást kell elérni, ami ugyan nem lehetetlen, de erősen optimista feltételezés" - magyarázta a szakember. 

Véleménye szerint az 5,5%-os gazdasági növekedés sem teljesíthető (az első változat 6,1%-ról beszélt). Számításaik szerint az általuk korábban becsült 4,2% is sok, ezt valószínűleg 3,5%-ra korrigálják, ehhez képest az 5,5% "igen valószínűtlennek" tűnik. 

A Költségvetési Tanács elnöke úgy véli, ha év végéig nem lesz jelentős változás a gazdaságpolitikában, akkor nagyon valószínű, hogy nem tartható a kitűzött 3%-os költségvetési hiánycél sem. 

Kapcsolódók

Kimaradt?