Ez lehet Románia első fizetős autópálya-szakasza

Első számítások szerint kb. 50 lejt kell majd lepengetniük azoknak a sofőröknek, akik ki szeretnék spórolni életükből azt az idegeskedést, amit a Brassó és Ploiești közötti, festőien szép Prahova-völgyében való araszolgatással jár. 

Mint írtuk, szerdán a kormány elfogadta a Ploieşti-Comarnic-Brassó autópálya megalapozó tanulmányára vonatkozó határozattervezetet. Nelu Barbu kormányszóvivő akkor kihangsúlyozta, ez az első projekt, amely a köz- és a magánszféra partnerségével valósul meg. Hozzátette: a versenytárgyalást szeptemberben írják ki és abban bíznak, hogy év végéig aláírásra kerül a szerződés.A szóvivő szerint a 107 kilométer hosszú pályaszakasz építési határideje négy év, a karbantartási szerződést 20 évre írják alá.

„A közszféra 25, a magánszféra 75 százalékkal járul hozzá a projekt 1,36 milliárd euróra becsült költségeihez” - részletezte a szóvivő. Éppenséggel a magánszféra nagy részesedése miatt végezték el a szakemberek azokat a számításokat, hogy mekkora autópályadíjat  állapíthatnak majd meg a 107 kilométeres szakasz megtételéért. Mivel ez egy kiemelten kritikus útszakasz, ahol egymást érik az üdölőtelepek (Sinaia - Buşteni - Azuga - Predeal) a gazdasági szakértők szerint a befektetők 50 lejes pályadíjat is elkérhetnek. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?