Elemző Ciprusról: ez csak diktatúrákban történhet meg

„Ilyen intézkedéseket legfeljebb egy Afrikában lévő diktatórikus rezsimtől lehet várni, nem az eurózóna egyik tagállamától" – jelentette ki a Jefferies egyik elemzője arról, hogy a Ciprusnak folyósítandó mentőcsomag feltételeként megadóztatnák az országban található betéteket. David Zervost az investors.hu idézte hétfőn.autom

A gazdasági portal által idézett többi elemző szerint is alapjaiban rendülhet meg a bizalom az európai betétbiztosítási rendszerrel szemben a Ciprusban történtek miatt. Francisco Garzarelli a Goldman Sachs elemzője szerint az intézkedés két fő hatással járhat. Az egyik, hogy a mentőcsomag összetételének módosítása és a betétesek bevonása a teherviselésbe lényegében az ország adósságszintjének csökkenéséhez vezet. Az IMF ugyanis egy 17 milliárd eurós hitelcsomagot már nem tartott elfogadhatónak, mivel az adósságállomány túl nagyra duzzadt volna.

Másrészről a tehermegosztás hatására a befektetők és hitelezők is jobban odafigyelnek majd bankjuk megválasztására, ezzel növelve a kisebb bankok forrásköltségét. Az alacsonyabb tőkemegfelelési rátával rendelkező bankok helyzete tehát gyengülhet a jövőben.

Kedden szavaznak a mentőcsomagról. A ciprusi törvényhozás keddre halasztja az euróövezeti mentőcsomagról szóló szavazást annak érdekében, hogy legyen idő a tárgyalásokra a betétek megadóztatásának módjáról - közölte hétfőn a nicosiai törvényhozás elnöke. A legutóbbi értesülések szerint a ciprusi kormány 20 ezer euró összeghatárig nem adóztatná meg a bankbetéteket. Ezen összeghatár felett, 100 ezer euróig 6,75 százalékos, 100 ezer euró felett pedig 9,9 százalékos adóelvonással sújtanák a banki betéteket. A ciprusi belpolitikai alkudozás közepette hétfőn több euróövezeti döntéshozó is egyértelművé tette, hogy a 10 milliárd eurós ciprusi mentőcsomag részeként vállalt 5,8 milliárd eurós önrész előteremtésének módját Ciprus saját maga döntheti el. Vlagyimir Putyin orosz elnök szóvivője, Dimitrij Peszkov azt mondta: a ciprusi bankbetétek megadóztatása igazságtalan, szakmaiatlan és veszélyes lenne. Peszkov egyben arról tájékoztatott, hogy az orosz államfő hétfőn rendkívüli tanácskozást tartott az ügyben.

Ezzel együtt az elemző kiemelte, hogy az intézkedés precedens értékű lehet, és komoly változást gyakorolhat a betétesek viselkedésére. "A legnagyobb kérdés, hogy az olyan periféria országok, mint Spanyolország, betétesei hogyan fogadják a hírt, miszerint akár az ő pénzük is veszélyben lehet egy jövőbeni esetleges mentőcsomag összeállításakor" - mondta Garzarelli.

A JPMorgan szerint továbbá az intézkedés komolyan megrendítheti a bizalmat az európai betétbiztosítási rendszerrel kapcsolatban, mint hangsúlyozták "a jelenlegi betétbiztosítási rendszerek olyan erősek, amennyire a mögöttük álló országok". Az európai integráció alapját képező tőkeáramlások mértéke a spanyol és olasz bankokban is jelentősen csökkenhet.

Kimaradt?