Még pár napig lehet láttamozni az életjáradékos könyvecskét

Augusztus 31-ig láttamozhatják a Mezőgazdasági Intervenciós és Kifizetési Ügynökség (APIA) megyei kirendeltségeinél életjáradékos könyvecskéiket azok az idős gazdák, akik saját tulajdonú mezőgazdasági területeik eladása vagy bérbeadása után életjáradékban részesülnek - tájékoztatott hétfőn honlapján az APIA. 

A láttamozáshoz az életjáradékot élvezőnek személyesen kell megjelennie az APIA-nál, vagy helyette jelentkezhet egy közjegyző által meghatalmazott személy. A láttamozáshoz a következő dokumentumok eredeti példányát kell bemutatni: személyi igazolvány, életjáradékos könyvecske és érvényes bérleti szerződés. 

Az életjáradék a kedvezményezett halálával megszűnik, de ha ez idén történt, akkor az örökösök még jogosultak a járadékra. Ebben az esetben, a fentieken kívül szükség van még a halotti bizonyítvány eredeti példányára, a személyi igazolvány másolatára és az örökösödést tanúsító közjegyzői végzésre is. 

Az érvényben lévő jogszabályok értelmében életjáradékra jogosult az a földtulajdonos, aki megművelés céljából eladja vagy bérbe adja földterületét. A törvény hektáronként évi 100 eurónak megfelelő lejt állapít meg az eladott és 50 eurót a bérbe adott területek után. Az életjáradékot az életjáradékos könyvecskék alapján folyósítják.

Kapcsolódók

Kimaradt?