Park and Ride – Kolozsváron enyhítenék az elviselhetetlen autós forgalmat

Park and ride típusú parkolók létesítésével segítené elő a városi mobilitást Kolozsvár önkormányzata és a Kolozs Megyei Tanács közös kezdeményezése – mondta Oláh Emese, Kolozsvár RMDSZ-es alpolgármestere azt követően, hogy a megyei önkormányzat és a kolozsvári városvezetés kidolgozta az erre vonatkozó együttműködési javaslatot.

 A javasolt projekt a városban az autós forgalom csökkentését célozza: parkolók épülnének, amelyek  buszmegállóval és biciklikölcsönző állomással egészülnének ki, közlekedési alternatívát nyújtva az autósok számára.

 „Úgy gondolom, hogy nem kell magyarázni azoknak, akik tisztában vannak a kolozsvári zsúfolt forgalom, és parkolási lehetőségek hiányával, hogy miért van szükség erre a közlekedést megkönnyítő lehetőségre. A forgalom egy nem elhanyagolható részét azok a személyek adják, akik Kolozsváron dolgoznak, itt járatják iskolába gyerekeiket, de valamelyik Kolozsvár melletti településen laknak. Ha a városba érkezve leparkolhatnák az autójukat, abból mindenki nyerne: nem kellene a belvárosban parkolóhelyet keresniük, a városi forgalom csökkenne, ez pedig tisztább levegőt, kevesebb zajt eredményezne. Arról nem is beszélve, hogy az utakon megszűnne a zsúfoltság, ami a biciklisek számára biztonságosabb közlekedést jelentene” - mondta el Oláh Emese alpolgármester. Hozzátette, a protokollum-javaslatban foglaltak egybecsengnek Kolozsvár Városfejlesztési Stratégiájával, amely a városi közlekedés gyenge pontjaként jelöli meg a Park and ride lehetőségek hiányát a város bejáratainál. Éppen ezért az együttműködést a városi tanács RMDSZ-es frakciója támogatja.

Az együttműködési szerződés 49 évre szólna. A kolozsvári önkormányzat feladata lenne a tömegközlekedési megállók és a kerékpárkölcsönző állomások felállítása, illetve az ezekhez való autós és gyalogos hozzáférést biztosító infrastruktúra kialakítása, míg a megyei önkormányzat a parkolók létrehozását, kezelését és karbantartását vállalná.

 A létesítmények díj ellenében működnek majd, a megyei önkormányzat szabná meg és gyűjtené be be a díjakat. Ahogyan azt múlt heti közleményében Vákár István tudatta, a Kolozs Megyei Tanács keddi ülésén kerül napirendre az együttműködési protokollum megkötésére vonatkozó határozattervezet.

Kapcsolódók

Kimaradt?