Kürtőskaláccsal erősítenék Háromszék gazdaságát

Háromszék „kürtőskalács nagyhatalom”, ezt a pozíciót erősíteni kívánják, ezért is szervezik Sepsiszentgyörgy főterén a „Kürtőskalács – Édes ízek fesztiválját”, amelybe a térség kürtőskalács sütő vállalkozásai, szálláshelyei mellett megpróbálják becsatolni a környező megyék lakosságát is, akik számára erre az alkalomra szóló tartalmas turisztikai csomagokat állítanak össze, amelyeket a közszférában kiosztott vakációs jegyekkel lehet megvásárolni.

A kürtőskalács a székely családok ünnepi eledele, az erdélyi magyarság szimbóluma, hungarikum. Ezt a süteményt ünneplik 2018. szeptember 7-9. között a Sepsiszentgyörgy főterén sorra kerülő Édes ízek fesztiválján, ahol Székelyföld mintegy 20 kürtőskalács sütő vállalkozása mutatkozik be és versenyez az „Év kürtőskalácsa” címért. Ezt az a sütemény kapja, amely a hagyományos ízvilágot ötvözi a mai kor elvárásaival. Idén elkészül „Székelyföld kürtőskalácsa” a Kovászna, Hargita és Maros megye összefogásának és együvé tartozásának jelképeként, a három megye által biztosított egy-egy zsák finomlisztből. Emellett pedig sok érdekesség várja a kicsiket és nagyokat: gyerekprogramok, hagyományőrző tevékenységek és koncertek szerepelnek a programban, többek között fellép a Piramis együttes és Alex Velea énekes is, számolt be szerdai sajtótájékoztatón Grüman Róbert a szervező háromszéki önkormányzat alelnöke.

Édler András a társszervező Kovászna megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke rámutatott, hogy Háromszéken 130 cég vagy vállalkozói engedéllyel rendelkező személy készít kürtőskalácsot, ami szerint kijelenthető, hogy a térség „kürtőskalács nagyhatalom”. Hozzátette: a gasztronómia fesztiválnak gazdasági vonatkozása is van, hiszen belföldi turistákat szeretnének idevonzani, másrészt a fesztivál ideje alatt Business to Business (B2B) találkozót szerveznek a résztvevő kürtőskalács sütő vállalkozások képviselői között és próbálják együttműködésre ösztönözni őket. A fesztivál versenyének győztesét a Gyermelyi cég egy raklap liszttel díjazza, jelentette be Marschal István a neves tésztagyártó vállalat romániai ügyvezetője, aki rámutatott, hogy Székelyföldön a legtöbb kürtőskalácsot a vállalat alapanyagából készítik, havonta 150–160 ezer kürtőskalácsra való lisztet vásárolnak tőlük a térség kürtőskalács sütő vállalkozásai.

Vakációs jegyekkel a kürtőskalács fesztiválon

A tavaly mintegy 20 ezer résztvevőt megmozgató gasztronómiai fesztivált idén a turizmussal is össze szeretnék kötni, számolt be László Endre. A Kovászna megyei kereskedelmi kamara turisztikai osztályának elnöke szerint szeretnék, ha az ehhez hasonló gasztronómiai rendezvények nem csak a helyi lakosságnak szónának, hanem belföldi turistákat is vonzanának a térségbe. Ennek érdekében a napokban olyan szálláslehetőségeket, programkínálatot tartalmazó turisztikai csomagokat dobnak piacra, amelyekkel főként a vakációs jegyekkel rendelkezőket céloznak meg. Ehhez csatlakozott több sepsiszentgyörgyi, árkosi, csernátoni, bikfalvi, uzoni és miklósvári panzió, amelyek nem csak elszállásolják a vendégeket, hanem interaktív kürtőskalács sütő bemutatókat is szerveznek, de a turistákat a fesztiválon is megvendégelik. László Endre szerint hamarosan a turisztikai minisztérium promóciós oldalán és a sajtóban is meghirdetik ezeket a turisztikai csomagokat.      

Teret hódít a töltött kürtőskalács

Az Édes ízek fesztiváljának tavalyi győztese, Fazakas Gergely a Nagymama kürtőskalács sütő cég tulajdonosa rámutatott, hogy változik a fogyasztók ízlése, ezért a hagyományos kalács mellett egyre  inkább teret hódít a fagylalttal, gyümölccsel, csokoládéval töltött kürtőskalács is. A vásárokban részt vevő vállalkozó szerint országos szinten ugyan még a hagyományos kürtőskalácsot veszik leginkább, de Erdélyben, Székelyföldön már egyre nagyobb az igény a megújított, töltött kalács iránt.

 

A fesztiválon jelen lesz a nemzetközi babérokra törő sepsiszentgyörgyi Kürtős Grill nevű vállalkozás is, amely faszenes kürtöskalács sütő felszereléseket készít és az internetnek köszönhetően értékesít a világ minden táján. Fejér Béla tulajdonos elmondta, hogy kürtöskalács sütőiket olyan édesipari vállalkozóknak kínálják, akik a székely sütemény árusításával kívánnak foglalkozni, ezért a sütő mellé hagyományos kürtős receptet is adnak. A sepsiszentgyörgyi sütő már 29 országba jutott el, Európa minden szegletében használják, de volt ügyfelük Japánból,  Mexikóból, Kanadából, Ausztráliából és Izraelből is. Fejér Béla szerint a kürtöskalács a hagyomány és innováció ötvözete, ügyfelei rendkívül kreatívak, mindig új ötletekkel dobják fel a hagyományos süteményt.

Kimaradt?