Ötven éves lett a Dacia, amely nagy karriert futott be

Ötven évvel ezelőtt, 1968. augusztus 20-án avatták fel a Pitești-i autógyárat. A gyárból kifutó első autó a Dacia 1100-as volt. A gépjárművet a Renault R8 modell után gyártották.

Egy évvel később kezdték el a Dacia 1300-as összeszerelését. Öt évtizeden keresztül a Mioveni-ben működő Dacia üzemben több mint hatmillió gépjárművet gyártottak le.

 

A Dacia a legnagyobb romániai vállalat

A Dacia tavaly is a legnagyobb romániai vállalatnak számított, a részvénytársaságnak volt 2017-ben a legnagyobb üzleti forgalma az országban. A Ziarul Financiar gazdasági lap adatai szerint a vállalat 23 milliárd lejes forgalmat bonyolított le tavaly.

Az idei év első felében az EU országaiba 282 ezer Daciát szállítottunk, kisajátítva ezzel az uniós piac 3,3 százalékát. Csak idén a Renault csoporthoz tartozó Automobile Dacia Rt. közel 176 ezer darab személyautót gyártott le.

Az utcai terepjárók iránti Európa-szerte megnövekedett keresletnek köszönhetően a Dacia üzem termelési kapacitásának 67 százalékát a Duster tette ki. Jelenleg a kisméretű városi terepjárók kategóriájában európai viszonylatban a Duster a harmadik az eladások tekintetében. Ez már csak azért is nagy szó, mivel a jelenlegi típus viszonylag új a piacon, 2017 végén kezdték el gyártani.

 

Jelenleg a Dustert két változatban gyártják, 1,6 literes benzin-, illetve 1,5 literes dízelmotorral. Kategóriájában a Duster produkálta az eladások legnagyobb arányú növekedését az első félévben, megelőzve az Opel Mokka X-t is.  Mioveniben a Duster mellett továbbra is gyártják a Logant, Logan MCV-t, a Logan MCV Stepwayt, a Sanderot, a Sandero Stepwayt, a Dokkert, a Dokker Vant és a Lodgyt.

A címlapfotó forrása: Vlad Barza / HotNews.ro

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?