Bővült a Kovászna Megyei Sürgősségi Kórház

Felújított gyerekgyógyászat és kardiológia osztály várja a betegeket a sepsiszentgyörgyi Dr. Fogolyán Kristóf Megyei Sürgősségi Kórházban. A modern és kényelmes berendezések mellett korszerű orvosi felszerelésekkel is bővültek az osztályok, derült ki a kedd reggeli sajtótájékoztatón.

A gyerekosztályon jelenleg 45 ágy áll a betegek rendelkezésére, sikerült úgy kialakítani a kórtermeket, hogy 2-3 paciensnél több ne legyen a fürdővel is felszerelt szobákban, ami azt is megengedi, hogy a különböző betegségben szenvedő kicsiket jobban elkülönítsék, ismertette dr. Bodó Erika osztályvezető főorvos az új körülményeket. A felújított gyerekosztály hangulatát az is befolyásolja, hogy a falain egy korábbi gyerekrajzverseny nyertes alkotásait kinagyítva helyezték el.

A kardiológián új intenzív terápiás részleget alakítottak ki, ez is nagy előrelépést jelent, ugyanakkor a felújítás nemcsak a betegeket szolgálja, de az itt dolgozók munkakörülményeit is meghatározza, fogalmazott András-Nagy Róbert, a kórház menedzsere. Mindkét osztályon hozzávetőleg 1500-1600 esetet látnak el évente, a konzultációk száma ennek a többszöröse.

A felújításokat a megyei önkormányzat európai uniós pályázata alapján végezték, a Regionális Operatív Program 2007-2013 által finanszírozott projekt összértéke közel hatvan millió lej volt, orvosi műszerek és felszerelések beszerzése mellett épület-felújítási és szerkezetmegerősítési munkálatokat is tartalmazott.

A kórházban minisztériumi és megyei önkormányzati támogatással egy orvosi képalkotási laboratóriumot is kialakítottak, itt az MR mellett komputertomográfot és csontsűrűséget mérő gépet is beüzemelnek. A CT-t és az MR-t az egészségügyi minisztérium, a csontsűrűségmérő gépet és a laboratórium kialakítását a megyei tanács finanszírozta, ismertette az igazgató, aki szerint várhatóan év végén igénybe lehet venni az ilyen típusú vizsgálatokat a kórházban is.

Jobb gazda az önkormányzat az államnál

Kovászna Megye Tanácsának újabb három európai uniós pályázata van az egészségügyi ellátással kapcsolatosan, számolt be Tamás Sándor elnök. „Kiemelten fontos terület számunkra a megyei kórház működtetése, az évek során bebizonyítottuk, hogy jobb gazdái vagyunk, mint az állam, országos viszonylatban a megyei sürgősségi kórházak között az első öt közé sorolnak. A sürgősségi ellátás javítása a következő fontos lépés, szükség is van rá, ezt mindannyian tapasztaljuk, akik igénybe vettük ezt a szolgáltatást. Szükség van a sürgősségi betegellátó osztály felszereltségének bővítésére, de további személyzet alkalmazására is” – fejtette ki a tanácselnök.

Az első pályázatot idén áprilisban benyújtották Gyulafehérváron, zajlik az elbírálási folyamat. A Regionális Operatív Program 2014-2020-ból finanszírozásra kerülő projekt értéke közel 7,9 millió lej, ebből a sürgősségi eseteket fogadó osztályt bővítése és felszerelése történik.

A másik két pályázatot szeptemberben nyújtják be, Hargita megyei és Kovászna megyei kórházak, a két megyei önkormányzat és az egészségügyi minisztérium partnerségben pályáznak, a projektek célja, hogy korábbi beruházások és orvosi műszerek árát visszatérítsék. Kovászna megyéből a sepsiszentgyörgyi megyei kórház, a kézdivásárhelyi városi kórház és a kovásznai szívkórház vesz részt a pályázatokban, a Kovászna megyei rész összértéke 1,7 millió lej. A partnerségről és a pályázatokban való részvételről az augusztusi soros ülésen döntött Kovászna Megye Tanácsa.

Kapcsolódók

Kimaradt?