Idén is lesz Zöld ház program – akár 4600 euró támogatásra is pályázhatunk

A környezetvédelmi minisztérium idén ősszel is meghirdetné a Zöld ház programot, ezúttal 100 millió eurót szánnak a projektre – jelentette be egy suceavai sajtótájékoztatón Graţiela Gavrilescu tárcavezető.

Az új Zöld ház programból várhatóan 26 ezer háztartást tudnak támogatni országszerte, amelynek révén a pályázók fotovoltaikus, vagyis napfényt elektromos árammá átalakító rendszereket, valamint vízmelegítésre és fűtésre alkalmas napkollektorokat tudnak vásárolni. A maximális összeg, amellyel a kormány támogathat egy pályázót 4600 euróra rúg majd.

„Az október 15-től meghirdetendő program útmutatója már elkészült, javítottunk a pályázati feltételeken is, amelyek eddig csak a víz melegítésére alkalmas rendszerek beszerelését támogatták mind a természetes, mind a jogi személyek esetében. Most már rendelkezésünkre állnak az országos környezetvédelmi alapból származó összegek, amelynek a leosztását közvitára bocsátottuk a minisztérium honlapján. A 100 millió euró felhasználásáról augusztus 20-án hozzuk meg a végleges döntést. Mintegy 26 ezer háztartás részesülhet a támogatásból, amelyből 3 KW teljesítményű napelemeket szerelhetnek fel a sikeresen jelentkezők. A maximális megítélendő támogatás pályázónként 4600 euró lehet. Az energiatörvény módosításával lehetővé tettük azt, hogy bárkiből energiaelőállító lehessen” – mutatott rá a környezetvédelmi miniszter.  

A centenáriumi év jegyében az energiaügyi minisztérium partnerségi szerződést köt a környezetvédelmi tárcával annak érdekében, hogy 9000 olyan háztartást is támogassanak, hogy jelenleg egyáltalén nincs áramellátás. Esetükben szintén napelemek felszerelését támogatják. Az érintett személyek ugyancsak az október 15-én megnyíló pályázati kiírásra jelentkezhetnek.   

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?