Ennyivel terheli meg a költségvetést a nyugdíjak megduplázása a miniszter szerint

A nyugdíjpénztár költségvetését 15 milliárd lejjel kell bővíteni a büdzséből 2022-ben, amikorra az új nyugdíjtörvény alkalmazásával megduplázódnak a nyugdíjak - nyilatkozta pénteki sajtóértekezletén Lia Olguţa Vasilescu munkaügyi miniszter.

A tárcavezető azokra a bírálatokra reagált, amelyek szerint az új törvény alkalmazása rendkívüli módon megterheli a költségvetést. Vasilescu tájékoztatása szerint az államnak 2016-ban is 15 milliárd lejjel kellett bepótolnia a nyugdíjak kifizetésébe. Szerinte azért nem lesz ennél nagyobb összegre szükség 2022-ben, mert a béremelések és a foglalkoztatottság növekedése következtében nőni fog a társadalombiztosítás bevétele.

A miniszter becslése szerint a társadalombiztosítás bevétele 2022-ben 99,7 milliárd lej lesz, az 51,6 milliárdos 2016-os szinthez képest. Kifejtette: 2017-ben és 2018-ban, hosszú évek után először, az alkalmazottak száma meghaladta a nyugdíjasok számát. A munkaviszonyokat követő Revisal rendszerben 6,3 millió munkaszerződést regisztráltak, amelybe nem tartoznak bele bizonyos kategóriák, például a köztisztviselők és a hadsereg, míg a nyugdíjasok száma 5.019.600 fő volt.

Semmilyen ok nincs arra, hogy a nyugdíjtörvényt megtámadják az alkotmánybíróságon - nyilatkozta pénteki sajtóértekezletén Lia Olguţa Vasilescu. "A törvény kidolgozásában munkajogban járatos professzorok, neves szakemberek működtek közre, (...) úgyhogy semmilyen ok nincs arra, hogy megtámadják azt az alkotmánybíróságon. Persze ez mostanában igen divatos, Klaus Johannis államfőnek feltett szándéka, hogy minden nap megtámad egy törvényt" - mondta a miniszter. Kifejtette: nyitott minden módosításra, amit esetleg a parlamenti vitában javasolnak. 

A munkaügyi minisztérium csütörtök este bocsátotta közvitára a nyugdíjtörvény tervezetét, amelynek - a szaktárca közleménye értelmében - a célja kiküszöbölni azt a jelenleg előforduló igazságtalan helyzetet, hogy olyan személyek, akik ugyanannyi járulékot fizettek be, eltérő összegű nyugdíjat kapnak, illetve hogy a nők és a férfiak azonos munkáért más-más összegű nyugdíjban részesülnek.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?