Isărescu: júliusban negatív infláció lesz

A Román Nemzeti Bank arra számít, hogy júliusban negatív infláció lesz - jelentette be hétfőn Mugur Isărescu. A jegybank elnöke szerint jó néhány hónapja stagnál a havi infláció.

"A mi felmérésünkből úgy tűnik, hogy júliusban defláció lesz. Ez várható volt, hisz a júniusi infláció is nagyon közel állt a nullához. Most, hogy mindenki az 5%-os inflációt emlegeti, ez egy hangulatot alakított ki. A havi infláció jó néhány hónapja stagnál" - mondta el Isărescu, aki arra reagált, hogy sokakat meglepett, hogy a jegybank változatlan szinten, 2,50%-on tartotta az alapkamatot.

A BNR igazgatótanácsának hétfői döntése szerint ugyanakkor a betéti konstrukciók kamata évi 1,50 százalékon, a hitelkonstrukciók kamatlába pedig évi 3,50 százalékos szinten marad. A kereskedelmi pénzintézetek kötelező tartalékrátája szintén változatlan marad, mind a lej, mind a valuta esetében - közölte a BNR. A jegybank májusban 3,5%-ról 3,6%-ra emelte az év végi infláció mértékére vonatkozó prognózisát.

Növelik a kamatot?

Nem vagyunk abban a helyzetben, hogy kijelentsük, hogy tovább nem növeljük a kamatot - jelentette be hétfőn Mugur Isărescu. A jegybank elnöke szerint ezt az európai helyzet befolyásolja.

"Nekem semmilyen felhatalmazásom nincs a BNR vezetőtanácsának részéről, hogy kijelentsem: tovább nem növeljük a kamatokat. Megnyertünk egy csatát, mert az infláció lefele mozdult, (...) de a háború még tart, és nem mondhatom, hogy tovább nem növeljük a kamatot, mert nem tudhatjuk, hogy hogyan alakulnak a dolgok Európában" - mondta a jegybank elnöke.

Isărescu szerint Magyarországon és Lengyelországban 2% fölötti az infláció és nem emeltek kamatot. Ha Romána kamatot emel és reálértékben pozitívvá teszi, akkor tőkebeáramlás alakulhat ki, ami első körben megerősíti ugyan a lejt, de másik oldalon problémát okozhat, amennyiben a kivitel kisebb mértékben nő, mint a behozatal - magyarázta a jegybank elnöke.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?