Az első fél évben 6,5 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom

Az év első felében 6,5 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom volumene a tavalyi azonos időszakhoz mérten - közölte pénteken az országos statisztikai intézet. A szezonális és naptárhatással kiigazított érték szerint a bővülés 7,5 százalék volt.

A növekedés főként a nem élelmiszereknek köszönhető, amelyeknek eladása 7,4 százalékkal bővült, az élelmiszerek, italok és dohánytermékek értékesítése 7 százalékkal nőtt, míg az üzemanyag eladásának volumene 4,4 százalékkal emelkedett.

Júniusban a kiskereskedelmi forgalom volumene 7 százalékkal nőtt a tavalyi hatodik hónaphoz mérten, miután a nem élelmiszerek eladása 8,2 százalékkal, az élelmiszerek értékesítése 7,4 százalékkal nőtt, az üzemanyagból 4,8 százalékkal többet adtak el.

A kormány az idén 5,5 százalékos gazdasági növekedéssel számol. Ennek egyik fő hajtóereje továbbra is a kiskereskedelmi forgalom lesz, bár az előző két évhez képest, amikor a kiskereskedelmi forgalom kiugróan magas volt az adócsökkentési és béremelési intézkedések miatt, egyértelműek a lassulás jelei. Tavaly 10 százalékkal, 2016-ban pedig még 13 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom volumene.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?