haj

Milyen gyakran mossunk hajat?

Ha beírjuk a Google-be, hogy "milyen gyakran", a nyolcadik lehetőségként, a "milyen gyakran mossunk hajat" kérdés bukkan fel. A Science Alert megkeresett néhány bőrgyógyászt, hogy a tudomány segítségével keressen választ a sokakat foglalkoztató kérdésre. 

A hajunk ugyanazért zsírosodik, mint az arcunk: a bőrben lévő faggyúmirigyek egy olajos anyagot, faggyút termelnek. Ez óvja meg a hajat a kiszáradástól. Hogy mennyi faggyú termelődik és ebből mennyi jut a hajszálakra valamint a fejbőrre, számos dolog befolyásolhatja mint a genetika és a hormonok. Pubertáskorban a faggyúmirigyek hormon hatására megnagyobbodhatnak, éppen ezért fordul elő gyakran a zsíros haj és pattanásos bőr problémája kamaszoknál. 

Milyen gyakran mossunk hajat?

Bár a válasz egyénenként változhat, az biztos, hogy senkinek sem ajánlott naponta hajat mosni – állítja dr. Paradi Mirmirani bőrgyógyász. Ellentmondásos, de azok akik naponta mosnak hajat, hogy a zsírt eltüntessék a fejükről, ezzel kiszárítják fejbőrüket, így még több faggyú termelődik – magyarázza dr. Lynne Goldberg, a bostoni hajklinika igazgatója. A szükséges hajmosás számának megállapításához figyelembe kell vennünk a bőrtipusunkat, a hajunk textúráját, illetve a hajformázás gyakoriságát. 

A Columbia Egyetem szakértője szerint, ha bőrtípusunk és hajunk normál, azaz nem túl zsíros és nem túl száraz, elég heti egyszer-kétszer hajat mosni. Ha viszont zsíros gyakrabban kell hajat mosnunk. 

A hajun textúrája is meghatározza, milyen gyakran kell sampon után nyúlnunk. A durvább vagy göndör hajjal rendelkezők esetében ugyanis időbe telik, míg a faggyú a hajvégeket is eléri, így nekik elég hetente hajat mosni. A puha, vékonyszálú haj esetében viszont szükség lehet a heti kétszeri, vagy annál gyakoribb mosásra is. 

A bőrgyógyászok szerint azt is figyelembe kell venni, mennyire van igénybe véve a haj. A gyakran festett, formázott, szárított haj könnyedén károsodhat, így ritkábban kell megmosni.

A lényeg, hogy érdemes kisérletezgetni és egy-két nappal kitolni a hajmosás időpontját, hátha jót teszünk azzal hajkoronánknak.

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?