Ma van a hasábburgonya világnapja

Már hozzászokhattunk, hogy a furcsábbnál furcsább világnapok sorra követik egymást. Volt már „egyél amit csak akarsz” vagy éppen „sétálj a munkába” világnap. Mindezek célja felhívni az emberek figyelmét egy fontos ügyre (testmozgás, betegségek) vagy ünnepelni egy örömteli dolgot. Július 13 a hasábburgonya világnapja.

A Days Of The Year számol be a hasábburgonya (French Fries) világnapjáról. Ez puha és ropogós, nem éppen egészséges étel a belgáktól származik. Egy 1781-ben keletkezett családi kézirat szerint a krumplit hal formájára vágták, és ha a halászok nem fogtak halat a sült krumplit tálalták fel a hal helyett.

Mi mással ünnepelhetnénk a világnapot, mint hasábburgonya fogyasztásával? Bár a sült krumpli igencsak egészségtelen, kiegyensúlyozott táplálkozás mellett néhanapján megehetjük. Készíthetünk mellé különböző szószókat: salsát, tzatzikit, fűszerezhetjük meditárran fűszerekkel (oreganó, bazsalikom), morzsolhatunk rá különböző sajtokat. Egy kis fantáziával igazi ételkölteményt varázsolhatunk a hasábburgonyából.  

Kapcsolódók

Kimaradt?