Kutatás: a félelem fokozza a gyerekek fájdalmát

Először vizsgálták gyerekeknél a félelem és a fájdalom közötti összefüggést. A Kaliforniai Egyetem kutatását a Nők Lapja Café ismertette. 

A Kalina Michalska pszichológus vezette kutatásban 20 egészséges és 21 szorongó gyermek, valamint 23 felnőtt alkarjára erősítettek hőmérőt, így meg tudták határozni az egyének fájdalomhőjét. A résztvevők a vizsgálat során két hangott hallhattak: az egyik kis, a másik nagy fájdalmat jelzett, eközben pedig mérték a fájdalomhőjüket. Mindhárom csoport esetében kiderült, ha a fájdalom érzékelése előtt hallották a nagyobb fájdalmat jelző hangot, erősebb fájdalmat éreztek.   

A kutatás eredményei valószínűleg nem lepték meg a gyerekorvosokat. Adwoa Osei gyerekorvos is megerősítette ezt: ha a penicillininjekció előtt szól a kisbetegeinek, hogy fájni fog, a szúrás után alig tudnak lábra állni. Ha viszont nem jelzi előre a fájdalmat, legfeljebb picit sántikálnak a gyerekek. 

Burkhard Rodeck, a Német Gyermek- és Ifjúsági Gyógyászati Szövetség főtitkára azonban hangsúlyozza az őszinteséget, ami nélkül nem alakulhat ki bizalmi viszony a gyerek és orvosa között. „A későbbi rendelői látogatások alkalmával már mindegy, mit mondunk, az injekciótól való félelem ott lesz, és nem lehet megszüntetni”. 

Kimaradt?