Melegben is vigyázzunk az egészségünkre

Az állandósult magas hőmérséklet veszélyeztetheti az egészséget. A gyermekek, idősek, fogyatékkal élők vagy krónikus betegségekben szenvedők mellett azoknak is fokozottan figyelniük kell magukra, akik a szabadban dolgoznak, emlékeztet a Bihar Megyei Közegészségügyi Igazgatóság, amelynek munkatársai néhány betartandó szabályra is felhívták a figyelmet.

Lehetőség szerint napközben, 11–18 óra között kerüljük a nehezebb fizikai munkát, a kertészkedést, a szabadtéri sportokat, inkább maradjunk hűvösebb, árnyékos helyen. A sétát ajánlott reggelre vagy estére időzíteni. Ha mégis muszáj napközben járkálnunk, keressük az árnyékos helyeket, használjunk könnyű kalapot és napszemüveget, s legyen nálunk ivóvíz. Vékony és világos színű ruhákat viseljünk, amelyek lehetőleg pamutból készültek, kerüljük a műszálas anyagokat, azokban ugyanis nem szellőzik megfelelően a testünk.

Igyunk gyakran

Igyunk akkor is, ha nem érzünk szomjúságot! A közegészségügyiek szerint kánikula idején ajánlott 15-20 perceként meginni egy pohár vizet, és legalább napi két liter folyadékot (szénsavmentes vizet, ásványvizet, gyümölcs- és zöldséglevet) elfogyasztani. Ajánlják még a szobahőmérsékletű vagy langyos, enyhén édesített teákat, például a mentát, a kamillát, a bodzát, a csalánt, a fekete vagy zöld teát. A folyadék ne legyen túl hideg, mert akkor kiürül a szervezetből mielőtt még hidratálná azt.

Ne fogyasszunk alkoholt, a kevésbé tömény bort és sört sem, ezek ugyanis megkönnyítik a szervezet kiszáradását. A magas koffein- és cukortartalmú italok, kávé, kóla, szénszavas üdítők fogyasztása sem ajánlott, ezeknek ugyanis vizelethajtó hatásuk van.

Friss és könnyű, kevés kalóriát tartalmazó ételeket fogyasszunk a nagy melegben, például roston sült húst, tejtermékeket (egy pohár joghurt ugyanannyira hidratál, mint egy pohár víz), gabonaféléket, sok zöldséget és gyümölcsöt, utóbbiak a vitaminok és ásványi anyagok pótlása miatt fontosak. Kerüljük a túl zsíros és nagyon édes ételeket.

Napszúrás esetén

Érdemes langyos vízben többször is lezuhanyozni, de szórófejes flakonból vizet is permetezhetünk bőrünkre. Maradjunk a lakás leghűvösebb helyiségében, használjunk ventilátort vagy légkondicionáló berendezést, hogy lehűtsük a szobát. A ventilátorok használatát ugyanakkor 32 Celsius-fok fölött nem ajánlják, ha pedig a légkondicionálást választjuk, akkor a külső hőmérsékletnél öt fokkal kevesebbet állítsunk be a készüléken. Az ablakokat zárjuk be, húzzuk be a függönyt vagy le a redőnyt, a szellőztetést pedig éjjel vagy hajnalban végezzük, amikor kinn is hűvösebb van.

Tilos napozni 11–18 óra között, és más időpontban is védjünk fejünket és használjunk napvédő szereket. Napszúrás esetén sok ásványi sóra van szükségünk, ezek pótlására a zöldséglevesek és gyümölcslevek fogyasztását ajánlják, valamint a magas kálium- és magnéziumtartalmú ételeket. Ilyen például a banán, a sárgadinnye, a krumpli, a borsó, a zöldbab vagy a szója. Kezeljük a leégett bőrt is, azonban ha állapotunkat súlyosnak éreznénk, forduljunk orvoshoz.

Figyeljünk a körülöttünk élőkre is, idősebb vagy beteg rokonainkkal, ismerőseinkkel tartsuk a kapcsolatot, gyermekünknek adjunk elegendő folyadékot, ne hagyjuk őt például az autóban várakozni.

Ha a szabadban dolgozunk

Azoknak, akik szabadban dolgoznak, tudniuk kell, hogy bizonyos jogaikat a munkaadójuknak is tiszteletben kell tartania. Munka közben például pihenhetnek árnyékos hűvös helyen. Ha a külső hőmérséklet két egymást követő napon meghaladja a 37 Celsius-fokot, akkor a munkaadónak napi 2-4 liter vizet, védőfelszerelést, szellőzést, esetenként zuhanyzási lehetőséget is kell biztosítania. Ha ez nem lehetséges, akkor a munkaidőt kell csökkenteni vagy átütemezni 11 óra előttre és 18 óra utánra.

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?