A házasság megvédi szívünk egészségét

Már korábban kimutatták, hogy az egészséges párkapcsolat egészségügyi előnyökkel is jár, beleértve a hosszabb életet. Egy új kutatás most azt is kiderítette, hogy a házasságban élő embereknek kisebb az esélyük a szív- és érrendszeri betegségek kialakulására. 

A Time által ismertetett tanulmányt a Heart szaklapban publikálták. A kutatók harminc tanulmányt elemeztek, így kutatásukban több mint 2 millió ember adatait vizsgálták. A vizsgált tanulmányokban szerepelt az adatközlők családi állapota, illetve a szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulásának kockázata. A betegségek kialakulásának kockázata körülbelül 80 százalékban függ a genetikától és egyéb egészségügyi problémáktól (cukorbetegség, magas vérnyomás), a további 20 százalék azonban más faktorok, többek között a szociális kapcsolatok, a párkapcsolat függvénye.Az adatok alapján kimutatták, hogy a nem házas embereknek 42 százalékkal nagyobb esélyük van a szív- és érrendszeri megbetegedések, valamint 16 százalékkal a koszorúér-betegségek kialakulására a házasokhoz képest. A nem házas emberek nagyobb valószínűséggel halnak meg szívproblémákban. Azok esetében is magasabb a betegségek kialakulásának kockázata, akik korábban házasok voltak, szemben a jelenleg házasságban élőkkel. Az elváltaknál 35 százalékkal, az özvegyeknél 16 százalékkal volt nagyobb esély a szívbetegségek, stroke kialakulására.

A tanulmány bár széleskörű, bizonyos szempontból korlátozott, hiszen csak a heteroszexuális párok kapcsolatát vizsgálta és a nem tért ki a párkapcsolatok minőségére. Ezenkívül nem vette figyelembe azokat, akik partnerükkel élnek, de nem házasok. 

Miért tűnik úgy, hogy a házasok védettebbek a szívbetegségekkel szemben? A házasságban élés azt is jelenti, hogy képesek vagyunk felismerni a másik egészségügyi változásait, továbbá gyorsabban reagálni tudunk, ha a házastásunknak szívvel kapcsolatos problémái adódnak, spekulálnak a kutatók.

Ha a házastársak dolgoznak, a két jövedelem magasabb szintű egészségügyi ellátást tud biztosítani. Ugyanakkor egy válás és az azzal járó stressz növelheti a szívbetegségek kialakulásának kockázatát.

Bár az nem valószínű, hogy a házasságot receptre fogják felírni, a kutatók szerint a családi állapotot is figyelembe kellene venni az egészségügyi vizsgálatok során. 

Kimaradt?