Segítünk megtervezni gyermeke vakációját – erdélyi táborkörkép

Fotós tábor, angol tábor, kézműves tábor, gyermekvisszavadító tábor… van itt minden, amire a gyermek csak vágyhat. A szülőknek viszont nehéz lehet eligazodni a rengeteg ajánlat és lehetőség között, így tudósítóink és a taborok.ro segítségével igyekeztünk összegyűjteni, milyen táborokban szerezhetnek gyerekeink életre szóló élményeket.

Megyék szerint állítottuk össze a listánkat, de információ híján néhány megye kimaradt. A táborok elérhetőségeit a csatolt linkre kattintva találják. Kihagytuk gyűjtésünkből azokat a gyerektáborokat, amelyeknél a jelentkezési határidő lejárt. Ha tudnak olyan táborról, ami kimaradt a felsorolásból, jelezzék nekünk az office@maszol.ro e-mail-címen vagy a Facebookon.

Bihar megye 

Bihar megye székhelyén, Nagyváradon többféle tábort is szerveznek, de sok esetben már nem lehet jelentkezni. Nagyváradon két napközis tábort tartanak az Ady Endre Líceumban, ezek közül a június 23–27. közöttire lehet még jelentkezni.

Angol tábor több helyszínen

Nemcsak Nagyváradon, sőt nemcsak Bihar megyében szervezi többedik éve az angoltáborokat a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat és az amerikai Learning Enterprises Alapítvány. Idén két turnusban, június 25. és július 13. illetve július 16. és augusztus 3. között tanulhatnak angolul amerikai önkéntesek segítségével a gyermekek. Jelentkezni egy héttel a tábor kezdete előtt a helyi szervezőknél lehet. Az első turnusban Bihar megyében Nagyváradon, Szalárdon, Székelyhídon, Biharon, Ottományban, a második turnusban pedig szintén Váradon, és külön annak Biharpüspöki negyedében, Bihardiószegen, Érkörtvélyesen és Berettyószéplakon tartanak angol nyelvtáborokat. 

Napos tábor Biharpüspökiben

Az M.M. Pódium magánszínház napost tábort szervez Biharpüspökiben június 19. és 24. között, naponta 10–13 óra között. A művésztábor napi programjai között lesz zene, tánc, ének, ritmika, képzőművészet, meseolvasás és természetesen színjátszás. 

Hargita megye

Csalamádé színjátszó tábor

A Monokultúra Egyesület és a Szín-kron csoport  ötödik alkalommal szervezi meg a Csalamádé színjátszó tábort középiskolás diákok számára. A július 25. és augusztus 8. között zajló tábor helyszíne Heveder lesz. A tábor megmutatkozási lehetőséget ad olyan középiskolás diákoknak, akik szívesen foglalkoznak színházzal és amatőr színjátszással. A tábor ideje alatt a diákok egy színházi előadást készítenek melyet nagyközönség előtt is bemutatnak. Bővebb információk a Facebook-oldalon, ahol az alábbi kedvcsináló videó is megtalálható:  

Románnyelv-tábor elemistáknak 

A Hargita Megyei Sport és Ifjúsági Igazgatóság július 2–6. között románnyelv-tábort szervez Marosfőn, a Nagyhagymás Villában 0–4. osztályos gyerekek számára. A tábor célja a román nyelv játékos gyakorlása, valamint a vakáció jó hangulatban, biztonságos környezetben való töltése.

A szervezők garantálják, hogy a gyermekek egész idő alatt jó helyen, jó környezetben lesznek, megfelelő társaság veszi körül őket, értelmes, szórakoztató programokban vesznek részt, nyelvtudásukat játékosan, de hatékonyan fejlesztik. A tábor idejére teljes ellátást biztosítanak, a gyerekekkel egész nap képzett oktatók foglalkoznak, és ígérik, hogy a nyelvi tábor a gyerekek iskolai teljesítményét is javítja. A táborban való részvétel 300 lejbe kerül, amely tartalmazza a szállást, a napi háromszori étkezést, valamint egyéb, táborszervezési költséget, nem tartalmazza azonban a tábor helyszínére való szállítást.

Vakációs Programok a Pottyondi Erdei Iskola Vendégházban

A kisiskolások erdei iskolájában július 16–20. között általános és középiskolás gyerekek számára szerveznek táborokat a Csíkszentgyörgy községhez tartozó pottyondi erdei iskolában. A vakációs programon érdekes játékokkal lepik meg II–IV. osztályosokat, lehetőséget nyújtanak nekik csodás tájakon való barangolásra és a játszva tanulásra. Gyalogtúra, tematikus kirándulás és filmklub is várja az érdeklődőket.

Az V–VI. osztályosoknak szóló Gimnazisták erdei iskoláját augusztus 13–17. között szervezik. A program alatt elsajátítják a természetjárás alapvető szabályait. Tanulnak a környezetszennyezés káros hatásairól, ritka növény- és állatfajokkal ismerkednek. Kézműves foglalkozáson fejlesztik ügyességüket. Izgalmas szabadtéri csapatjátékokban, valamint gondolkodást fejlesztő stratégiai játékokban vesznek részt.

A IV–VIII. osztályosoknak augusztus 20. és 24. között szervezett Mindennapok a középkorban elnevezésű táborban a diákoknak lehetőségük nyílik, hogy játékosan ismerkedjenek meg a középkor mindennapjaival. Néhány napig a csapat alkotta szabályok szerint élhetnek, miközben elkészítik a pajzsukat, fegyvereket és sisakokat. Korhű zene, kézművesség, történelmi filmek, szerepjátszás és társasjáték segíti őket a középkorra hangolódásban, miközben fejlődik az összpontosító és együttműködési képességük, a stratégiai és logikus gondolkodásuk.

A vakációs táborok 400 lejbe kerülnek.

CSIT – Csíksomlyói Ifjúsági Találkozó

Erdély legnagyobb katolikus ifjúsági rendezvénye, ahol évről évre mintegy ezer fiatal tapasztalja meg a Jóisten szeretetét, a közelségét. A résztvevők korcsoportokra bontva mindennap tanításokon, majd pedig színes és fiatalos programokon vesznek részt.A CSIT egy élmény, amit át kell élni, egy találkozás egymással és a szerető Istennel.  Ezer fiatal, több száz mosoly és ölelés. Az augusztus 14. és 18. között megrendezett találkozó élményalapú, dinamikus előadások, mély beszélgetések, fiatalos imádságok, színes szabadidős foglalkozások, ifjúsági szentmisék, színházi előadás, tánc, szentségimádás, dicsőítő koncert várja a fiatalokat. További információk szálláshelyről, helyek számáról a honlapon

Creartflow alkotótábor

Gyergyószentmiklóstól 12 kilométerre, az Örsi Vendégházban szervezik meg július 3. és 7. között a Creartflow alkotótábort. A résztvevők öt napon át rajzolnak, festenek a lélegzetelállító környezetben. A tábor során pasztell, tempera, akril, olaj, szén, ceruza (grafit, színes) és más technikák kipróbálására is lehetőséget nyújtanak. A műfajok közül pedig a csendélet, állatrajz, tájkép, portré és festészet gyakorlására lesz lehetőség. A táborba jelentkező gyermekek tanulnak a perspektíváról, fény-árnyék kapcsolatáról, színkeverésről, színhasználatról, színtanról, kontrasztról stb.

A táborban a részvételi díj 700 lej, amely tartalmazza a szükséges eszközök árat. Az ott készült remekműveket a táborozók a tábor végén hazavihetik. 

Délutáni lovastábor

A Siménfalva községhez tartozó Kiskedében délutáni lovas tábort hirdetnek gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt. A lovas tábor lényege, hogy edzőtáborszerűen foglalkozzanak a lóval, ápolásával, nyergelésével, előkészítésével, illetve a lovaglás elméleti és gyakorlati részleteivel.

A foglalkozások korhatárhoz kötöttek, illetve a résztvevők száma korlátozott, maximum 5 főt fogadnak egy-egy táborba. Ezen feltételek lehetővé teszik, hogy a jelentkezők aktív résztvevői legyenek a foglalkozásoknak, melléktevékenységek nélkül, csak a lovaglásra, és az ehhez kapcsolódó feladatokra koncentráljunk.

A lovas foglalkozások minden esetben kedden kezdődnek és pénteken zárulnak, naponta 3 óra munkával. A tábor részvételi díja 200 lej fejenként.

Gyermekvisszavadító lovastábor

A Vargyas-szorosban található Karácsony-gátja Lovastanyán 10–14 éves, 14–18 éves, 18 éves vagy annál idősebb résztvevők számára tartanak hat alkalommal négynapos táborokat július 2. és szeptember 14. között.

A tábor célja, hogy a gyerekek a számítógép virtuális világából visszaszokjanak a természet adta körülményekhez. A lovaglás mellett lehetőségük lesz sziklamászásra, barlangászásra és túrázásra is. Ezek a programok és a gyakran nem mindennapi kihívásokat rejtő környezet felejthetetlen élményt nyújtanak a táborozók számára. A táborozásra az egész nyári vakáció ideje alatt lehetőség van, minden második héten. Egy tábor ára belföldieknek 450 lej, külföldieknek 120 euro, ez tartalmaz napi háromszori étkezést, szállást, lovagoltatást, túrázást, barlangászást, sziklamászást és egyéb tevékenységeket.

Úszó- és sporttábor

Az úszás és sport tevékenységeken keresztül szeretnének a résztvevőknek sok örömöt, szép tapasztalatokat, szenvedélyt és sikerélményt biztosítani – olvasható a tábor leírásában, amelyet Székelyudvarhelyen, a Septimia Hotelben szerveznek meg. A 10 és 14, valamint a 14 és 18 éves korosztálynak augusztus 13. és 18. között tartandó tábor összköltsége 790 lej.

A tábor céljai között szerepel felkelteni az érdeklődést a mozgásra, a játékra és a sportra, megkedveltetni az úszást és más sporttevékenységet, harmonikusan fejleszteni a fizikai és pszichikai képességeket, tartóképesség fejlesztése és az egészség megerősítése. Nevelési téren szeretnék, hogy a kulturális értékeket, a személyes viselkedést és attitűdöt, amit a tevékenységeken tanulnak, átvigyék az élet más területére is. A sporttevékenységek között különböző társasjátékok és készségfejlesztő tevékenységek is vannak. 

Lovastábor kezdő gyerekeknek

Gyergyóremetén szerveznek lovas tábort kezdő, 6–16 éves gyermekeknek július 11. és 15. között. A szállást és az étkezést biztosítják. A tábor helyszíne a Remetei Lovasklub, ahol szakképzett oktatók, lelkes segédoktatók várják a lovagolni tanuló gyerekeket. A tábor 550 lejbe kerül, további részletekről a 0756–660026-os telefonszámon lehet érdeklődni. 

Mesefalu Székelyföldön – alkotótábor gyerekeknek

A székelyudvarhelyi Artera Alapítvány szervezi meg a Mesefalu Székelyföldön Alkotótábort július 9–13. között 5-8 éveseknek Székelyudvarhelyen, napközis táborban. A részvételi költség 250 lej. Július 17–21. között a 9-11 éveseknek bentlakásos tábor formájában, napi ötszöri étkezéssel 600 lejes részvételi költséggel tartják meg a tábort. Szeptember 3–7. között a 6-10 éveseknek a zetelaki napközis tábort szervezik meg, amelynek a részvételi költsége 250 lej.

Az ötnapos táborok magában foglalják a kézműves mesterségek oktatását, néptánctanítást, ebédet, uzsonnát, az elkészített alkotásokat. Testvéreknek 10 százalékos kedvezményt biztosítanak.

Ifjúsági gombásztábor

Az idén ismét megtartják az országban egyedülinek számító Le a kalappal! – ifjúsági gombásztábor a Sekler Sound Egyesület szervezésében. A 2018. július 2–7. között zajló táborba olyan 9-14 év közötti gyerekek jelentkezhetnek, akik szívesen megismerkednének a térségben fellelhető gombafajtákkal. A gombaszakértőket, hobbygombászokat, erdészeket és vadászokat felsorakoztató tábor a zeteváraljai víztározó közelében lesz. A gombásztúrák mellett a szervezők rengeteg gombás játékot, kézműves tevékenységet – mint például a gombákból készített ékszerek, fűszerek előállítása –, valamint medvelest is ígérnek.

Táborkavalkád Maroshévizen

Fotó, kézműves, angol, túlélő, lovas-íjász és biciklitáborba is mehetnek a gyerekek Maroshévizen. 

A fotó tábort július 8. és 14. között tartják 12-18 éveseknek. Célja megtanítani a fiatalokat arra, hogyan kell a fényképezőgépet beállítani,  komponálni, portré- és természetfotókat készíteni. A tábor díja 780 lej, ami tartalmazza a szállást, napi háromszori étkezést, az étkezések közötti gyümölcsöt, a szállítást, a kirándulást a Kelemen-havasokba. A fényképezőgépet a táborban résztvevők kell maguknak biztosítsák.

A július 21. és 26. között megszervezett kézműves táborba a 7–14 éveseket várják. A tábor célja elsősorban a kézügyesség és a kreativitás fejlesztése, ami gyöngyfűzés, nemezelés, szövés, fonás, batikolás, képkészítés, szalvétatechnikák, gipszöntés,üvegfestés, fafaragás során történik. Az alkotó tevékenység mellett aktív pihenésre, kirándulásra, strandolásra, játékra, mókázásra is számíthatnak a gyerekek. A tábordíj 690 lej, mely tartalmazza az elszállásolást, étkezéseket, utazást és a kellékeket. 

A nyári angol tábor célja, hogy jelentős tapasztalattal rendelkező pedagógusok vezetésével a gyerekek megismerkedjenek az angol nyelvvel. A foglalkozásokat érdekes szerepjátékok, interaktív játékok, dalok, mondókák és angol szókincsfejlesztéssel összekötött sport- tevékenységek teszik színessé. A 6 és 14 év közötti gyermekeket várják augusztus 22–27. között. A szállást, étkezést és utazást árát tartalmazza a 690 lejes tábordíj. 

Őseink hagyományát sajátíthatják el a július 15. és 21., vagy augusztus 12–17. között Maroshévizen táborozó 9 és 14 év közötti gyerekek. Az íjász-lovastábor célja megismertetni a magyar íjászhagyományokat, hogy ne merüljön feledésbe. A programok között elsősorban a lovaglás, az íjászat és az íjászfelszerelés készítése szerepel. A júliusi táborra most akciósan 824.50 lej, míg az augusztusira 681.60 lej a részvételi díj, mely tartalmazza a szállás, az étkezések és a szállítás díját. 

Két keréken gurulhatnak a hegyekbe a gyerekek a bicikli tábor keretein belül ugyanis bebarangolják a Görgényi-havasok északi részét, elbringáznak a kőgombákhoz. A fiatalok megismerkedhetnek a környező havasok tavaival, szikláival és ezek élővilágával, kipróbálhatják ügyességüket és erejüket, útközben forrásvízzel olthatják szomjukat és erdei gyümölcsöket falatozhatnak. Az augusztus 17. és 22. közötti tábor most akciósan 715.40 lejbe kerül, a biciklibérlés további 200 lej. 

Túlélőtábort is szerveznek Maroshévizen 12–18 év közötti fiataloknak. Az augusztus 7–12. között zajló tábor célja elsajátítani azt a tudást, ami nevel, megerősít és bármilyen élethelyzetben önbizalmat ad. Mindezt izgalmasabbnál izgalmasabb programok révén. A tábor díja 690 lej, mely tartalmazza a szállás, az étkezések és a szállítás díját.

A maroshévizi táborok mindenikében 10 százalékos testvérkedvezmény igényelhető. 

Kolozs megye

Gitártábor Torockón

Július 16–21. között gitártábor szerveznek Torockón 9 és 13 év közötti gyerekeknek. Kezdők és haladók is jelentkezhetnek. Kezdők és haladók egyaránt jelentkezhetnek, a lényeg, hogy szeressen gitározni. A részvételi díj 600 lej.

Entrópia - Kémia nyári tábor 

A BBTE Magyar Kémia és Vegyészmérnöki Intézete július 16–22. között várja a IX–XII. osztályos diákokat. Az Entrópia-táborban megismerkedhetnek a tudománnyal az egyetem laborjaiban, emellett a fiatalok kipróbálhatják, milyen az egyetemista élet Kolozsváron. Garantált a fergeteges hangulat és változatos programok. Jelentkezni július 4-ig lehet egy rövid bemutatkozóval és a kémiatanár ajánlólevelével. A részvételi díj 100 lej, ami magába foglalja a szállást, a napi kétszeri étkezést, a programokra való utazást és részvételt, valamint az esetleges belépőket. 

Nyelvtáborok a Musafiri Központ szervezésében

Angol–francia kétnyelvű, valamint román–magyar nyelvtábort szervez a Musafiri Központ. Július 23–27. között a Jókai/Napoca utca 2. szám alatt tanulhatnak a 0–4. osztályos gyerekek angolt és franciát. Játékos módszereket, az angolszász és a francia kultúra alapelemeinek elsajátítását igérik a szervezők. A kétnyelvű tábor 400 lejbe kerül, további 75 lejért ebédet is biztosítanak. A román–magyar napközis tábort június 25-től július 30-ig tart. A  0–4. osztályos román és magyar gyerek akár négy héten át tanulhatnak a együtt tanulva fedezhetik fel egymás nyelvét és kultúráját a Rhédey-házban. Az egyhetes bérlet 350 lej, plusz 75 lejért ebédet is kaphat gyerekünk. Mindkét tábor esetében 10 százalékos testvérkedvezményt adnak.  

Ifjúsági népzene és néptánc tábor

A válaszúti Kallós Zoltán Alapítvány népzene és néptánc táborba várja július 1. és 8. között a 12–16 év közötti ifjakat. A tábor ideje alatt mezőségi és kalotaszegi táncokat, népdalokat, hangszeres népzenét (hegedű, brácsa, nagybőgő), tanulhatnak a résztvevők.   

Alkotótábor családoknak

Július 22–29. között családoknak szerveznek alkotótábort Válaszúton. A tábor ideje alatt a kézműves foglalkozások (agyagozás, bútorfestés, nemezelés, varrás, gyapjúból készült tárgyak, bőrözés, szövés-fonás, fafaragás) mellett népi játékokat, népdalokat, és néptáncot is tanulnak a résztvevők. A programot úgy alakították ki, hogy szülők és gyerekek egyaránt megtalálják a tábor kínálta tanulási és szórakozási lehetőséget. 

Interkulti gyerektábor

A Tranzit Alapítvány 2018. június 25 és 30. között szervezi meg az INTERKULTI gyerektábort a Tranzit Házban (Kolozsvár, Barițiu / Malom u. 16).  A táborban összesen 30, románul, magyarul, romani vagy egyéb nyelven beszélő, különböző nemzetiségű és szociális helyzetű, 7 és 14 év közötti gyereket várnak, akik a következő műhelyeken vehetnek majd részt: zsonglőrködés, kézművesség, vizuális és mozgásművészeti műhely. A foglalkozások 2018. június 25. és 29. között, reggel 9.30-től 17.30-ig lesznek megtartva, reggelivel és ebéddel. Június 30-án 13 órától a záróünnepség keretében megtekinthető lesz a gyerekek munkáiból összeállított kiállítás. A program részvételi díja 100 RON, melynek összege a műhelyekhez szükséges anyagköltség fedezésére szolgál. Abban az esetben, ha egy családból több gyerek vesz részt, kedvezményben részesülnek. A hátrányos családi helyzetű gyerekek számára ingyenes részvételi lehetőséget biztosítanak.

Kovászna megye

Guzsalyas kézművestábor

Július 9. és 15 között kézműves gyermektábort szervez sepsiszentgyörgyi Guzsalyas Alapítvány. A 7 és 13 év közötti gyermekek megismerkedhetnek a természetes anyagokkal, kézműves tevékenységeken ügyességi és logikai csapatjátékokon vehetnek részt. vesznek részt, délután meg különböző ügyességi, logikai csapatjátékokban mérik össze tudásukat. Tábortűz és meglepetések is várják a gyerekeket a 600 lejbe kerülő táborban.

Napsugi Napközis Kaland és Élménytábor

A tábor, ahol minden nap mást csinálhat a gyerek két turnusban, július 2–6., valamint július 9–13. kerül megrendezésre. Bázisa a Székely Mikó Kollégium Benedek Károly sportterme, hétköznaponként 8:00 órától kezdődnek a foglalkozások és 16:00 óráig tartana.  Ahogy a honlapjukon írják atábor lényege, hogy a hétköznapokon elfoglalt szülők egy olyan helyen-közösségben tudhassák gyerekeiket, hol pedagógusok irányításával folynak a foglalkozások és a gyerekek a leghasznosabban tölthetik a nyár pillanatait. Állandó program a lovaglás, kalandpark Brassóban, úszásoktatás. 5 és 15 év közötti gyerekeket várnak a napközis élménytáborba.

A tábordíj 340 lej/turnus/gyermek, de napidíj is váltható 80 lej/nap/gyermek áron. 

Maros megye

Gézengúzok gyerekfesztivál

Július 6–8. között Nyárádszentlászló ad otthont a Gézengúzok gyerekfesztiválnak, mely a legkisebbektől a legnagyobbakig mindenkit vár. A szervezők úgy alakították ki a programot, hogy az gyerekeknek és szülőknek egyaránt kikapcsolódást nyújtson. Céljuk a gyerekek személyiségfejlesztése, a közösségi érzés kialakítása és formálása a kicsikben, erősítése a „nagyokban”. Ügyességi, logikai, készség- és képességfejlesztő játékok, kézműves tevékenységek, oktatás, közös éneklés, táncház, koncertek és jókedv - mindez várja a résztvevőket.  Jegyek felnőtteknek 40, gyerekeknek 10 lejért váltható, ami kiegészülhet a sátorhely díjával, ami 10 lej. Aki támogatni szeretné a rendezvényt és a szervezőket 200 lejért mecénás jegyet is vásárolhat, ez az egész családot feljogosítja a belépésre és sátorhelyet is tartalmaz.  

Bíbola Ökotábor

A marosvásárhelyi Bíbola Fejlesztő és Képző Központban nyári napközis tábort szerveznek 6-10 éves gyerekek számára, 2018. szeptember 3–8. között. A „Tanuljunk emberséget az állatoktól!" címet viselő tábor célja, hogy a gyerekek interaktív, játékos tevékenységek révén ismerkedjenek a környezet- és természetvédelemmel, illetve környezettudatos magatartásformákkal. A tábor napközis, vagyis minden reggel 8:30 és 9:00 óra között fogadják a gyerekeket és 15:00-15:30 között jöhetnek értük a szülők.
A gyerek részt vehet csak a délelőtti foglalkozásokon, 9 órától 12-ig, ez esetben a tábor díja 170 lej és nem tartalmazza az ebédet, vagy részt vehet a teljes foglalkozáson, így a díj 250 lej, és tartalmazza a napi ebédet is a tábor ideje alatt. Mindkét esetben 50 lejes előleget kell fizetni.

Kastély- és kalandtábor a Teleki-kastélyban

Interaktív történelemóra, népi játékok, kincskeresés, kalandjáték, etikett, tánctanítás, kézműves műhelyek, gyerekbál a kastélyban és szecessziós kirándulás Marosvásárhelyre várja azokat a gyerekeket, akik a gyernyeszegi Teleki-kastélyban töltik idejüket június 24. és 29. között. A Creactivity Egyesület egyesület által szervezett tábor 545 lejbe kerül, és a 6–14 év közötti gyerekeknek szól.

Indián kalandtábor

A Creactivity Egyesület indián táborba várja a gyerekeket. A Nyárádszentmártonban július 29. és augusztus 3. között zajló táborban lesz interaktív történelemóra, íjászat, népi játék, sportvetélkedő, kincskeresés, kalandjátékok, törzsépítés, totemoszlop-állítás valamint szín- és számháború. Kézműves műhelyt is tartanak, ahol nyíl- és íjkészítést, fafaragást, buborékvarázst, bogzást, dekorációs tárgyak készítését (pl.: álomfogó) természetes anyagokból lehet kipróbálni. A 6 és 14 év közötti gyerekeket várják. Tábordíj 565 lej. 

Szatmár megye

Nyár másként

A Szatmárnémeti Polgármesteri Hivatal és az ALTER EGO Multifunkcionális Központ ingyenes, Nyár másként elnevezésű nappali tábora már javában zajlik. Ennek keretében naponta 10–13 óra között a szervezők rendkívül összetett programokkal – kertészkedéstől rajzolásig, egyéni és csoportos foglalkozások – várják a  6– 12 év közötti gyermekeket Mirceşti sétány 10 szám alatti székházba. A szervezők egy étkezést ingyen biztosítanak. Bővebb információk a 0361-401357-es telefonszámon igényelhetők. 

Széles programkínálat a Borókagyökér Egyesületnél

A Borókagyökér Egyesület négy alkotótáborral is várja az érdeklődőket a Szejke-tanyán, s szokás szerint nem csak a gyermekekre gondoltak, hiszen a július 1–7. közötti héten a Korongozz a mestereddel fazekastáborba és a bútorfestő alkotótáborba felnőtteket várnak – olyanokat, akik épp csak belekóstoltak vagy már igencsak jártasak az agyagformázás és bútorpingálás művészetében.

Július 2–án kezdődik a 6–12 éves korosztálynak szóló, Mátyás király udvarában jártam elnevezésű alkotótábor, melynek kalandosságát csak még inkább fokozza, hogy sátortábor. A sátorlakók elismert, neves népművészek irányításával kóstolnak bele az agyag, a fa, a gyapjú, a gyöngy és a bőr felhasználásának különféle módjaiba, bajvívnak a Fekete seregben, szőnek, fonnak, horgásznak, kenyeret sütnek, vajat köpülnek, sajtot készítenek – és a foglalkozások között természetesen annyit játszanak, amennyit csak bírnak. Az egyesület foglalkozásainak s főleg nyári táborainak egyetlen, de kőkemény szabálya ugyanis: a teljes mobiltelefon/táblagép tilalom. Július 21–27. között az ifjak/kamaszok számára tartják a kézműveskedő alkotótábort.

Néptánc és kézművestábor

A több mint két évtizede hatalmas népszerűségnek örvendő s nagyon várt Néptánc- és kézművestábor július 9–14. között várja a gyerkőcöket csodálatos környezetben, az avasi dombok és a muzsdaji tó találkozásánál, Avasújvárosban. A tábor célja a kezdetektől változatlan: ismerjék és szeressék meg a kicsik s a nagyobbak a szatmári néptáncot, népdalokat, hisz köztudott, hogy a néptánc fejleszti a ritmusérzéket és a zenei képességeket, elősegíti a térérzékelést, javítja a testtartást, a mozgáskoordinációt, és a kommunikációs készségeket, kitűnő közösségteremtő, erősíti az összetartozás érzését – s mindezek mellett nagyszerű szórakozási lehetőség is.

A tábor néptáncoktatói a nagyváradi Benedek Árpád táncpedagógus, valamint Dimény Eszter, Konrád Tamás és Szűcs Brigitta (egykori tanítványok),  A népzenét természetesen most is a nagyváradi Csillagocska zenekar szolgáltatja, s a zenekar tagjai a hangszereiket is bemutatják, valamint közreműködnek az énekoktatás során, az esti táncházakban pedig jelentős szerepet kapnak más tájegységek táncai. A tábor programját a délelőtt, délután oktatott szatmári néptánc és a napi egy órás népdaléneklés, valamint a citera– és furulyaoktatás mellett változatos  kézműves foglalkozások egészítik ki – fafaragás, nemezelés, kosárfonás, göbözés, fazekas-korongozás, keresztszemezés, hímzés (varrás), bőr karkötő készítése, az alkotásokat pedig természetesen hazavihetik —  s minden este 19 órától táncház zárja a napot, míg a tábor hetét a hagyományos Gálaműsor és tábortűz zárja.

Nyári táborok az Aranykapu Kulturális Egyesületnél

Az Aranykapu Kulturális Egyesület is érdekes táborokkal várja a különböző korú gyermekeket a Fonóházban: június 18-tól a Hét ágra süt a nap alkotótáborban a pöttöm korosztály  (5–7 évesek) ismerkedik meg a a Nap jelképrendszerével és a nyárközép éjszakájához kötődő hagyományokkal egyaránt, különböző kézműves foglalkozások által; július 2–6.  között zajlik az Egyszer volt Budán Mátyás király és a reneszánsz korát idéző tábor a 8 – 12 évesek számára. Július 30–án kezdődik a képzőművészeti alkotótábor, valamint az elsősorban 12 évnél idősebb fiúknak szóló fafaragótábor.

SZIKE-tábor

Július 29–től „dühítődnek” a református egyház nagytarnai SZIKE-táborban. A megye egyik legcsodálatosabb vidékén, az avasi hegyekben, erdőktől körülölelt településen, a Természet és Szeretet otthonában idén  az „Ám haragudjatok, de ne  vétkezzetek, ne menjen le a nap a ti haragotokkal!” (Ef 4,26) alapigét járják körbe s veséznek ki mindent, ami a haraggal, felindultsággal, indulatokkal, megbocsátással és megbékéléssel kapcsolatos – vetélkedőkkel, játékokkal, koncertekkel fűszerezve a napokat.

Lovastábor

Aki még ennél is több mozgásra és különleges élményekre vágyik, azokat az atyai Kentaur Központ lovastábora várja június 17. és szeptember 7. között, összesen öt turnusban. A négyhektáros területen nem csak a lovaglásba kóstolnak bele a 6–13 év közötti gyerkőcök, de mindenbe, ami a ló tartásával, ellátásával kapcsolatos, s közelebbi ismeretséget köthetnek a városi lurkók számára (sajnos) egyre inkább kuriózumnak számító szamarakkal, libákkal, nyulakkal, mangalica és vietnámi malacokkal.

Temes megye

Itt vagyok – ezzel a mottóval szervezi meg a temesvári józsefvárosi plébánia a Katolikus Ifjúsági Tábort, amelynek helyszíne a Krassó-Szörény megyei horvátok lakta falu, Kengyeltó (Rafnic). A június 18–22. között tartott táborban 80, V–VIII. osztályos tanuló vesz részt. Ezidő alatt lelki és szabadidős programokat egyaránt tartanak.

Kapcsolódók

Kimaradt?