Egy alapanyag, három recept: az eper

A főzés tudománya abban is áll, hogy a meglévő alapanyagainkból készítünk valami finomat. Új cikksorozatunkban egy-egy idénygyümölcsöt- vagy zöldséget állítunk a középpontba és három különböző receptet ajánlunk, hogy abból készítsen ízletes fogásokat, ami megtermett a kertjében vagy elérhető a helyi kispiacon. Az ötlet adott, az alapanyag könnyedén elérhető, így már csak az a dolgunk, hogy elkészítsük a finomságokat.  

Az eper nagyon egészséges, könnyű beszerezni és gyorsan készíthetünk édességet belőle. Mihály Ágnes, a VIASAT3 Ide süss! gasztroshow-jának legutóbbi győztese egy epres finomságot ajánlott olvasóinknak a vele készült interjúnkban. Mi három másik receptet is bemutatunk, hogy válogathasson.

Egyszerű eperturmix

A turmixot nagyszerűek egy sietős reggelen, amikor csak beledobáljuk a hozzávalókat a turmixgépbe. Fél perc alatt elkészül és bár nem egy laktató reggeli, mégsem indulunk el üres gyomorral.  

Hozzávalók: eper, tej, ízlés szerint édesítő (cukor, vanília, méz, édesítőszer)

Elkészítés: Szedjük le az eper szárát, mossuk meg a gyümölcsöt. A tejet, az epret és esetleg az édesítőt turmixoljuk össze és már fogyaszthatjuk is.

Epercsokor

Az eperből nemcsak finom, de látványos édességeket is készíthetünk. Némi kézügyesség kell ugyan hozzá, de az alábbi videó bemutatja, hogyan készíthetünk az eperből rózsát. Ezután már csak egy pálcikára kell felszúrni a gyümölcsöt, csokorba fogni és készen is van a mutatós, ám ehető bokréta.

Epres lasagne

A Zsuzsi főz nevű blogon bukkantunk rá a nem éppen szokványos epres édességre. A blogger az olaszok népszerű ételéből, a lasagne-ból kiindulva alkotta meg az édességet, amelyet márcsak különlegessége miatt is érdemes kipróbálni.

Hozzávalók: 6 lap leveles tészta, 20 dkg fehér csokoládé, egy evőkanál tej, reszelt citromhéj, 2 dl tejszín, 25 dkg ricotta, egy csomag zselatin fix, 40 dkg eper.

Elkészítés: A leveles tészta lapjait aranybarnára sütjük, majd hagyjuk kihűlni. Az epreket megmossuk, megtisztítjuk és szeletekre vágjuk. A fehér csokit vízgőz felett a tejjel megolvasztjuk, majd langyosra hűtjük, végül óvatosan hozzákeverjük a riccottát és a reszelt citromhéjat. Egy tálban felverjük a tejszínhabot, hozzáadjuk a zselatinfixet, végül az egészet a ricottás keverékhez adjuk.

A sütemény összeállítása egyszerű: a levelestészta lapjait lekenjünk a krémmel, majd epret teszünk rá. Mindezt addig folytatjuk, amíg az alapanyagok elfogynak. Pár órányit pihentessük a hűtőben.  

Kapcsolódók

Kimaradt?