A hétvégi alvással meghosszabbíthatjuk életünket

Bár a kutatók korábban azt állították nem egészséges hétvégente más időpontban ébredni, egy új kutatás most alapjaiban változtatja meg ezt az álláspontot.

A Stockholmi Egyetem kutatói 13 éven át 43 ezer, 65 év alatti életkorú ember eredményeit vizsgálták. A Journal of Sleep Research című szaklapban megjelent kutatásban figyelembe vették az alanyok testtömegindexét, táplálkozását, dohányzási szokásait, műveltségi szintjét is. Kiderült, ha naponta csupán öt órát alszunk, azzal megrövidítjük élettartamunkat. Ellenben, ha a hétköznapi ötórányi alvást hétvégén kiegészítjük kilencórás pihenésekkel, nincs miért aggódjunk.

Korábban kutatók úgy vélték, nem egészséges hétvégén más időpontban ébredni, mivel ezzel felborítjuk cirkadián ritmusunkat, az új kutatás azonban megcáfolja ezt. Mindez persze nem azt jelenti, hogy ne figyeljünk oda a hétközbeni minőségi pihenésre: fontos kialakítani a megfelelő alvási rituálét, hogy így tényleg pihentető legyen az alvással töltött idő. Azonban az sem árt tudni, hogy a hétvégi lustálkodások jót tesznek egészségünknek.

Kapcsolódók

Kimaradt?