A gyümölcslétől elhízhatnak a gyerekek

A gyümölcslét fogyasztó gyerekek 50 százalékkal nagyobb eséllyel lesznek túlsúlyosak – derült ki a Bécsi Egyetem kutatásából. Az Independent számolt be a felmérésről, melyet 652, 13 év körüli gyermeken végeztek.  

Ha eddig azt gondoltuk egy pohár gyümölcslé kifejezetten egészséges, a felmérés ezt megcáfolja. Azok a gyerekek ugyanis, akik reggelijükhöz rendszeresen fogyasztanak alma- vagy narancslevet 50 százalékkal nagyobb eséllyel lesznek túlsúlyosak. Azok a gyerekek, akik vizet isznak reggelente 40 százalékkal csökken az esélyük az elhízásra.

A szakértők azt javasolják a szülőknek, hogy a boltban vásárolt cukrozott gyümölcslevek helyett adjanak gyereküknek friss gyümölcsöt. Vágják fel és rendezgessék el a tányéron úgy, hogy a gyerekek kedvet kapjanak az egészséges gyümölcsökhöz. Ha mindenképpen gyümölcslevet inna gyerekünk, azt higítsuk vízzel: egy résznyi gyülcsléhez adjunk négyrész vizet. 

A kutatásból kiderült továbbá, hogy a reggeli elmulasztása szintén túlsúlyhoz vezethet, mivel a kihagyott étkezés egésznapos éhségérzetet okoz. A felmérés szerint a rendszeresen reggeliző gyerekek 1,5 kilóval könnyebbek a nemreggeliző gyerekeknél. 

 

Kimaradt?