Tíz dolog a sclerosis multiplexről

Minden évben május utolsó szerdáján igyekeznek felhívni a figyelmet sclerosis multiplexre (SM). A betegség a világon körülbelül kétmillió, Romániában pedig az Adevărul  információi szerint 7500 beteget érint.  A Magyar Sclerosis Multiplex Betegekért Alapítvány összegyűjtötte a legfontosabb tényeket a betegségről. Azt szeretnék, ha ezzel a tíz ponttal minél többen tisztában lennének.

1. Nem tudni kinél alakul ki a sclerosis multiplex: az SM a fiatal felnőttek leggyakoribb, gyógyíthatatlan idegrendszeri betegsége, okát ma sem ismerjük. 

2. A jövő nem tervezhető: a betegek egy része kevés panasszal évtizedeken át együtt élhet  a betegséggel, mások néhány év alatt kiszolgáltatott emberekké válnak.

3. A sclerosis multiplexben a gerincvelőket szigetelő mielinhüvely károsodik, ezért romlik az idegek ingerületvezető képessége. Hogy melyik szakaszon? Ez csak szerencse kérdése.

4. Az agyban is gyulladásos gócok alakulhatnak ki, a tünetek attól is függnek, hogy ez hol és milyen intenzíven történik meg.

5. Kipihenhetetlen, krónikus fáradékonyság, romló látás, remegő kezek, lassuló járás és beszéd, vizelettartási gondok is nehezíthetik a betegekségben szenvedők napjait.

6. A gyógyszereik révén sokaknál hosszú időn át kordában tartható a sclerosis multiplex: a betegek önmagukat injekciózhatják, olykor infúzió, tabletta vagy kapszula segíthet életminőségük javulásában.

7. A rehabilitáció nehéz, mert a betegek állapota hullámzóan változhat, kevés az olyan intézmény, ahol felkészültek erre.

8. A betegség depressziót is okozhat, amit elszigetelődés fokozhat, pedig toleráns környezetben a beteg a mainál nagyobb arányban tudnának dolgozni.

9. Sok fiatal titkolja betegségét, amíg teheti, nehogy emiatt hátrány érje a munkahelyén. A túlhajszoltság viszont ronthat az állapotukon.

10. A Magyar Sclerosis Multiplex Betegekért Alapítvány azért szeretné, ha tudnának a betegségről, hogy az emberek ne gondolják a  betegek kóros fáradékonyságáról, hogy lusták, az imbolygó járásukról pedig, hogy részegek lennének.A sclerosis multiplexben érintettek szeretnének megfeledkezni arról, hogy betegek, de ehhez az is kell, hogy ne előítéletekkel tekintsenek rájuk.

Kimaradt?