Hét jele annak, hogy elkényeztettük gyerekünket

Szülőként bizonyára igyekszünk mindent megadni gyerekeinknek, odafiigyelni rájuk, szeretni őket. Ez teljesen természetes, viszont észben kell tartanunk, a túlzásba vitt szeretgetéssel, engedékenységgel gyermekünk elkényeztetetté válhat. A Popsugar  összegyűjtötte, honnan tudhatjuk, elkényeztettük gyermekünket. 

 1. Hisztizik – gyakran

Ha a gyerek nemcsak otthon, hanem szinte bárhol és bármikor, különösebb ok nélkül hisztirohamot kap, az az elkényeztetettség egyik biztos jele.

2. Elégedetlen

Rossz jel, ha a gyerekünk sosem tud megelégedni azzal, amije van. Hiába teljesítjük sorra kívánságait, ha pár perc után újra követelőzik. 

3. Nem segítőkész

Természetesen a gyerekünknek nem a háztartási teendők ellátása a feladata, de néha-néha megkérhetjük, segítsen be. Ha erre nem hajlandó, ráadásul még a saját holmiját sem pakolja el, félő, hogy elkényeztettük őt.  

4. Megpróbálja irányítani a felnőttet

Az elkényeztetett gyerek nem tesz különbséget saját társai és a felnőttek között, mindkettőtől ugyanúgy elvárja, hogy rá figyeljen.

5. Nem osztozkodik

Egészséges gyerekek esetében a megosztás képessége négyéves korra már kifejlődik. Az elkényeztetett gyerekeknél azonban az osztozkodás szóba sem jöhet. 

6. Könyörögni kell neki

Nevelhetjük csemeténket bármilyen szabadon, a gyerekek jó, ha odafigyelnek a szülők kérésére. Ha azonban mindenért, a legapróbb dolgok miatt is könyörögni kell, ott baj van!

7. Nem akar egyedül játszani

Általában a gyerekek  négyéves korukra képesek egyedül játszani, lefoglalni magukat. Ha azonban gyermekünk folyton játszótársat követel, szinte biztos, hogy elkényeztettük.

 

Kimaradt?