Így készítsünk pitypangmézet vagy szörpöt

Noha lassan kifutóban van a pitypangszezon, Székelyföldön még van pár napunk mézet készíteni ebből a hivatalosan is gyógynövénynek katalogizált „gyomnövényből”. Megmutatjuk, milyen hozzávalók segítségével milyen változatokban menthetjük el az aranyló gyermekláncfű erejét.

Határozottan beizzott a májusi nyár, és elfújta a pitypangmezők javát, de ha még sárgálló pitypangszigetekbe botlunk otthon, érdemes lehajolnunk érte, és leszakítanunk a virágfejeket. Hogy miért? Mert a sokunk által csak gyomnövényként ismert, a veteményesbe makacsul befészkelő gyermekláncfű vagy pongyolapitypangot (Taraxacum officinale) bizony gyógynövényként ősszel és tavasszal is gyűjtik, és már 1613-tól ismert zöldségnövényként írták le.

Hivatalosan regisztrált gyógynövény is a magyar gyógyszerkönyvben – igaz, csak a levele és a gyökere. Levelét salátába keverve főleg a francia konyhában hasznosítják, de a keserű íze miatt főleg a leveleit fényhiányos körülmények között növesztik (halványítják). Az elmúlt napokban a virágából is jól kifőztük a következőket: méz, szörp, virágkocsonya.

A pitypang elnevezései
A gyermekláncfű egyike a legtöbb névvel bíró növényeinknek: a magyar nyelvterület minden részén más-más népies névvel tisztelik. Így például nevezik asszonyhűség, barátfej, békasaláta, bimbófű, buborékfű, ebtej, éjjeli lámpa, férfihűség, gyermekláncfű, hányóra, kácsavirág, kákics, kikirics, kislibavirág, kopaszbarát, kotlóvirág, kutyatej, lámpavirág, láncfű, láncvirág, májusi virág, női hűség, oroszlánfog, pampula, papatyi virág, papvesszeje, pilisfű, pimpam, pimpamparé, pimpimparévirág, pimpó, pipevirág, pippang, pongyola pitypang, pitypang, récevirág, sárvirág, Szent János-füve, tyúkvirág, vénasszonyvirág, zsibavirág néven is.

Kikísérleteztük több, kisebb adag készítése során, hogy a legjobb, ha napos délelőttönként gyűjtjük a pitypangot készítményeinkhez, mert ilyenkor a legnagyobb a virágportartalma, és így lesz a legízletesebb a szörpünk. Hallgattunk a székely sztár-cukrászlányra  is, aki a malacfejet sűrű elnézések közepette darabolta fel a pitéhez: minden egyes virágfej leszakításánál mantráztunk egy-egy szót a következőkből: Sajnálom – Kérlek, bocsáss meg – Köszönöm – Szeretlek. Ez különben a Ho'oponopono hawaii gyógymód mantrája, és azután váltottunk rá, miután összekevertük a virágfejek számolását. Tény, hogy ez az adag szörp sikerült a legfinomabbra. 

De mit jelent a finom? Akik a cukormentességre esküsznek azok lelkesedése, már itt alábbhagyhat, a receptek alapja ugyanis jelentős mennyiségű cukor, ami ugyan nyírfacukor is lehet, de méz semmiképp, lévén hogy azzal nem sűrűsödik be a szörpünk.

Ezen túl pedig egy jelentős virágíz-töltetű, mézszerű folyadékot kapunk a főzőcskélésünk eredményeként.

Három receptet találtunk, mindhármat kipróbáltuk. Mindhárom jó, így „bevált receptnek” tekintjük. Az eltérés csak az arányoknál van, az elkészítésben a melegítés–hűtés–melegítés a besűrítés technikája.

Az arányok:

1. recept:  2 marék pitypangvirág, 1 l víz és 1 kg cukor

2. recept: 500 pitypangvirág, 1 citrom, 1 narancs, 1 l víz, 1 kg cukor

3. recept: 150 pitypangvirág, 1 citrom, 250 g cukor, annyi víz ami ellepi a virágokat

Hasznos tapasztalati észrevételeink:

  • Mi sem szeretjük a műanyag tasakokat, de a pitypang virága makacs sárga pollenfoltot hagy minden textilen, még a ruháinkon is, sőt a kezünket is megfoghatja – ezért ez egyszer kivételt tehetünk a nejlon javára.
  • A virágokat a hazaérkezés után legalább 1 órára terítsük szét (papírra vagy valami textilre), hogy a fazék oldalán eszeveszett menekülésben levő, bennrekedt bogárkáknak is mantráznunk kell, nem beszélve a főzetbe rekedteknek járó ceremóniákról.
  • Le is lehet szedni a virágszirmokat a zöld részről (lásd fenn sárga kezek), de a zöld résszel együtt is készíthetjük a szörpünket-mézünket. A különbség főleg a főzet színében lesz: utóbbiból zöldesebb, barnás főzet lesz, míg a szirmokból egy átlátszó, aranylóbb. Mi föltaláltuk a középmegoldást: egy vékony pengével (vagy cutterrel) elmetsszük a zöld részt, közvetlen a szirmok alatt.
  • Nagyon fontos, hogy ne mossuk meg a virágokat! Különben oda a pollen.

A munkálat idejébe számoljunk bele egy éjszakát is. Az elkészítés lépései:

  • A virágokat 5 dl-1 liter hideg vízbe rakjuk, és lassan elkezdjük főzni.
    Amikor a víz forrni kezd, lezárjuk, és lefedve egy éjszakára állni hagyjuk.
    Másnap a kezünkkel jól kifacsarjuk a virágokból a levet, és a főzetet sziromtalanítjuk – bár nekünk tetszett, hogy egy-egy kósza szirom is úszkált mintegy díszítésként a végtermék szörpünkben.
  • Hozzátesszük a citrom levét, vagy belekarikázhatjuk, ha biztosak vagyunk benne, hogy a héján nincs vegyszer. Ha a receptben szereplő adagoknál többet rakunk bele, akkor túl savanyú lesz.
  • A lábost fedő nélkül tesszük a legkisebb lángra: a besűrítéshez több szakaszban melegítjük és hűtjük. Nagyon fontos, hogy ne forrjon fel, vagy megugranak belőle a vitaminok. A folyamat 2 óráig is eltarthat, de már hagytuk abba este, és újrakezdtük másnap – ahogy időnk volt. Ez nem befolyásolta a minőséget.
  • Kavargassuk is, ha a közelében vagyunk, és amint sűrűsödni kezd, tesztelgessük: néha vegyünk ki egy kanállal kistányérra, és azt kihűtve figyeljük az állagát. Nem szabad túl sűrűre főzni, mert akkor kikristályosodik, ha viszont túl hígra hagyjuk, akkor félő, hogy megromolhat.

A szörpöt és mézet – azaz a sűrűre vagy hígabbra hagyott főzetünket – üvegbe és száraz dunsztba tesszük. Kamrában tárolva is eláll , a szörpöt vízzel, a hagyományos arányokban, a mézet a természetes mézhez hasonlóan hasznosíthatjuk.

Érdekes virágzselét kaphatunk, ha a kocsonyákhoz használatos étkezési zseléből keverünk a szörphöz. Ez esetben csak a fél adag cukrot tegyünk a főzethez, és kanalazható desszertnek, vagy eltéve csavaros üvegecskékbe is kitölthetjük. Lényeg, hogy a megszilárduláshoz legyen nagy adag türelmünk: ez akár egy napig is eltarthat.

Ha felfedeznek újabb variációkat, küldjék el nekünk!

+1 pitypangos tipp:

A pitypang tejnedvét külsőleg szépítőszernek is használják: a szeplők halványítására, ránctalanításra is alkalmas.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?