A túlórázás árt az egészségünknek

Elcsépelt ma már azt mondani, hogy az emberek egészségük rovására hajszolják a munkát és a karriert, kutatások mégis ezt támasztják alá. Nemrégiben két felmérés is vizsgálta a túlóra hatását az emberi szervezetre. Kiderült, nemcsak egészségünkre van rossz hatással, de hatékonyságunkra is.  

Az átlagos munkahét ugyebár 40 órás. Az American Journal of Industrial Medicine-ben megjelent kutatás szerint azoknál, akik ezt túlteljesítik megnő a szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulásának kockázata. Akik heti 61-70 órát dolgoznak rendszeresen  42 százalékkal, míg akik 71-80 órát töltenek munkahelyükön 63 százalékkal nagyobb esélyük van szívbetegségek kialakulására.

Egy másik kutatás is készült a témával kapcsolatosan, amelyet a The Lancet-ben publikáltak. Ebből kiderült, hogy magasabb a stroke előfordulása azoknál, akik gyakran túlóráznak.

Mit tehetünk?

Szakértők arra is rávilágítottak, hogy a hosszabb munkaidő nem egyenesen arányos a hatékonysággal. A túlórázás csökkenti a munkavállalók hatékonyságát még a nyolcórás időintervallumon belül is, és összességében is rosszabb eredményt érnek el, mintha kevesebbet dolgoztak volna. Ezt már Németország is felismerte, hiszen egy ottani munkavállaló átlagosan heti 35,6 órát dolgozik.Hogy mennyit dolgozunk, azt általában nem csak a mi döntésünk. Mi magunk azonban sok mindent tehetünk azért, hogy hatékonyak legyünk és tudjunk a feladatainkra koncentrálni.  Nagyon fontos odafigyelni például az alvás minőségére és mennyiségére, hiszen ez biztosítja a szükséges energiát. Szánjunk 7-8 órát a pihenésre. Írjunk listát a sürgős tennivalóinkról, s ha végeztünk vele, pipáljuk ki. Az elvégzett feladatok motivációt adhatnak a további munkához.

A kevesebb munka több szabadidőt biztosít, ami egy jobb életminőséghez vezet. Ha pedig jobban érezzük magunkat a bőrünkben, jobban is tudunk dolgozni.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?