Jót tesz a növényeinknek, ha beszélünk hozzájuk?

Bizonyos vélemények szerint a növények gyorsabban nőnek és hamarabb kicsíráznak, ha klasszikus zenét hallgatnak. A SciShow szerint azonban az nem egyértelmű, jót tesz-e a növényeinknek, ha beszélünk hozzájuk. Egy videóban utánajártak a válasznak, egy magyarországi youtuber pedig azt tesztelte, hogyan reagálnak a növények, ha kedvesen vagy éppen csúnyán beszélünk velük.

A SciShow szerint az viszonylag elfogadott, hogy bizonyos növények „hallják”, ha beszélnek hozzájuk, érzékelik a szél és az állatok mozgását, tulajdonképpen az 50-500 hertz közötti hangokra is reagálhatnak, az emberi hang pedig ebbe a tartományba esik bele. Arról már számos kutatás megjelent, hogy a hangos zene és zaj milyen hatással van a növekedésre, az emberi beszéd hatásairól azonban jóval kevesebbet tudni.  

A videó sem ad egyértelmű választ. Feltételezése szerint nem a beszéd, inkább a beszéd által kibocsátott szén-dioxid miatt növekedhetnek a növények, ez a gáz ugyanis szükséges a fotoszintézishez. A feltételezést viszont még nem igazolta senki. A másik és talán a legegyszerűbb magyarázat arra, miért növekednek a növények gyorsabban, ha beszélünk hozzájuk, az odafigyelés. Ha beszélünk a növényeinkhez, foglalkozunk velük, tehát hamarabb észrevesszük, ha vízre van szükségük, vagy kártevők támadták meg őket.  

Egy magyarországi youtuber, AvianaRahl a tavaly érdekes kísérletről számolt be videójában. Elvégezte ugyanis a babtesztet, vagyis egy-egy babszemet vizes vatták közé helyezett, azonos feltételeket biztosított nekik, majd egy héten keresztül az egyikkel szépen beszélt, a másikkal pedig csúnyán. A videós ezzel akarta bebizonyítani, milyen hatása van a szavaknak. Az eredmény mindenesetre látványos, hiszen a teszt végére az a babszem, amelyikkel kedvesen beszélt, szépen kihajtott, gyökeret eresztett, míg a másik, amelyikhez gorombán szólt, szétrothadt és bepenészedett.

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?