Ezért ne halmozza el gyerekét sok játékkal

Ahol gyerek van a családban, ott tele a lakás játékokkal. A gyerekeknek alapvetően joguk van a játékhoz, így a családtagok és barátok előszeretettel halmozzák el őket az újabbnál újabb tárgyakkal. Ez azonban nem feltétlenül hasznos a gyerekek fejlődése szempontjából – véli egy most megjelent kutatás.

A kutatók harminchat gyereket vizsgáltak, életkoruk tizennyolc hónapostól a harminc hónaposig terjedt. A felmérés során minden gyerek kétféle környezetben játszott. Az egyik térben tizenhat játék állt a rendelkezésükre, a másikban csupán négy.

A megfigyelésekből kiderült, a gyerekek másképpen játszottak a játékok számától függően. Ha több volt előttük hamar megunták a játékokat és mást kerestek, ha viszont kevesebb, sokkal több időt töltöttek egy-egy játékkal, és azt többféleképpen használták. A kevés játékszer tehát fejleszti a gyerekek kreativitását és fantáziáját.

A kutatás vezetője azt tanácsolja, figyeljünk oda, mennyi játék van a gyerek környezetében. A kevesebb játékkal ugyanis fejleszthetjük gyermekünk kreativitását, koncentrációját,.

Ha nem tudunk mit kezdeni a már meglévő játékokkal, pakoljuk el egy időre a gyerek szeme elől, majd később adjuk neki vissza, így újra felfedezheti akár a korábban megunt játékát is.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?