Kolozsváron járt Fa Nándor, a magyar hajóslegenda

Inspiráló, elkötelezett és rendíthetetlen. Ezzel a három szóval lehetne tömören jellemezni Fa Nándor szólóvitorlást, aki saját készítésű hajóival többször kerülte már meg a Földet. Ott voltunk a kolozsvári Sapientián tartott szerda esti előadásán.

Motivációjának magyarázataként, történetét egészen a gyökerektől indította Fa Nándor. Kisgyerekként bátyjai folyton elverték, így komolyan sportolni kezdett: éveken át birkózott és kenuzott. Később egy olvasmány hatására pattant ki fejéből az ötlet, hogy szívesen vitorlázna.

„Úgy kezdődött a pályafutásom, hogy szerettem volna eredményesen vitorlázni, így kellett építenem egy hajót, mert hát nem volt. A menők megkapták a legdrágább, legmenőbb hajókat, de ahhoz én öreg voltam, hogy menő legyek, így aztán csináltam magamnak egyet”– fogalmazott. Az első lépések nem voltak gördülékenyek, hisz társával, Gáll József vitorlással és saját hajójukkal, a Szent Jupáttal illegálisan szálltak vízre 1980-ban.

„Az volt a nagy falat, amikor először kihajóztunk a Gibraltárból azon a kis tökhéjon. Aztán amikor elértük Sydney-t, és félúton voltunk, már tudtuk: innentől kezdve bármi történik velünk, nem bukunk. Nem mondhatják azt, hogy két gyerek ki csetlett-botlott az óceánra, és a harmadik hullám visszakergette őket” – idézte fel Fa Nándor. A hazaérkezés kellemes meglepetés volt, ugyanis disszidáltakként nem vonták őket felelősségre sőt, a kommunista vezetőkkel együtt ünnepeltek.

Útjuk közben értesültek az első vitorlás szólóversenyről, a Vendée Globe-ról, amelyet hajózásuk időszakában szerveztek. Fa Nándor ekkor merész vállalkozásba kezdett, ugyanis megtervezte a Szent Jupát továbbgondolását, egy 60 lábas hajót, amelynek az előbbi csak egyharmada volt méretben. Másfél évig építette az Alba Regia elnevezésű hajóját. ’90-ben tizenegyediknek futott be a Newportból induló BOC Challenge négyszakaszos, egyszemélyes földkerülő versenyen.

Sodródás az Antarktisz felé

Az olcsó alapanyagok miatt a vitorlázó nem egyszer szembesült technikai problémákkal. A természet sem kímélte, hisz egy bálnával való ütközés során mindkét kormánya használhatatlanná vált. Még ez sem jelentett akadályt számára, ugyanis visszautasította a koordinátorok kérését, hogy adja fel a versenyt. Elkezdett sodródni az Antarktisz felé, majd négy napba telt, míg sikerült – csupán vitorlák segítségével – megfordítania a hajót. 1992-ben, átépítés után ugyanezzel a hajóval elindult második versenyén, a Vendée Globe-on, amelyet ötödikként fejezett be.

Egy évvel később két neves cég ajánlatot tett a szólóvitorlásnak, miszerint építenek neki egy innovatív hajót, amellyel bátran megjelenhet a világ nagyjai között. A Budapest nevű hajó építését Fa Nándor fejezte be, hiszen az egyik támogató időközben visszalépett. A szűkös anyagi keret miatt a hajó ismét műszaki hibákba ütközött. A szakma ezek után is a legnagyobb esélyesnek tartotta a magyar versenyzőt, ám sorsszerű véletlenek újra győzelme útjába álltak. Így képtelen volt teljesíteni a távot, három próbálkozás után nem folytatta tovább. Mint mesélte, ezt a megmérettetést kudarcnak könyvelte el akkor, de később rájött, hogy mindez az ő javára vált, hisz több baleset is történt ezen a versenyen.

Az utolsó kaland

A visszavonulás mellett döntött, és kikötőtervezői vállalkozással debütált. Tizenöt évvel később egy amerikai karboncég felkérésére négyéves versenyciklusba kezdett, két földkerülő úttal. Így 2016 novemberében utoljára hódította meg az óceánt a Vendée Globe verseny résztvevőjeként. Korszerű hajóval, a Spirit of Hungaryvel és teljesen más kitűzött célokkal vágott neki az utolsó vízi próbának. Saját bevallása szerint nem érezte azt, hogy meg tudná verni a többieket, az viszont meggyőződése volt, hogy képes körbevitorlázni a földgolyót, megállás nélkül 100 napon belül.

2017. február 8-án kötött ki a 93 napos, 22 órás és 52 perces földkörüli hajóút után. „A helyezés nem érdekelt. Nyolcadik lettem, ami nem összehasonlítható a korábbi ötödik helyezésemmel, mert teljesen más körülmények között vitorláztam. Itt már 63 éves voltam, az ellenfeleim életerős fiatalemberek. Az is arcátlanság volt, hogy a nagyrészüket legyőztem. A végén elnézést kértem tőlük”– adott áttekintést élete utolsó vizes kalandjáról Fa Nándor.

Az előadás záró mozzanataként a legendás hajós elmondta: nagyon bízik benne, hogy a jövő generációinak is lesz egy olyan óceánja, amilyen az övé volt, hasonló életre szóló élményekkel. Lehetőség adódott megvásárolni új könyvét, a Magad, uram című alkotást. A rendezvény pozitív visszhangjáról a dedikálásért sorba álló érdeklődők is árulkodtak.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?