Miért gondoljuk mocskosnak az orális szexet?

Az orális szex a párok többségénél gyakori és természetes, ráadásul kutatások szerint egészséges is, így nem kellene tabutémának lennie. A Ce se intâmpă Doctore? oldal pszichológust kérdezett a témáról.  

Ha a dolgot más nézőpontból nézzük, a szexet gusztustalannak is tarthatjuk: testnedvek mindenhol, furcsa illatok, és még furcsább hangok jellemzik. Mindezzel együtt a többségünk ma már nem egyszerűen a fajfenntartás eszközeként tekint a szexualitásra, hanem az örömszerzés és boldogság forrásaként.

Mi is az orális szex?

Az orális szex a férfi, illetve a női nemiszerv ajkakkal vagy a nyelvvel való izgatása (szopogatása, nyalogatása).  E természetes cselekedetek egyike sem egészségtelen vagy „mocskos” dolog.

Egészségügyi hatásai

Nemhogy nem egészségtelen, bizonyos kutatások szerint még jó hatással is van az egészségre az orális szex.

  • Része az előjátéknak, így hozzátartozik a minőségi együttlétekhez.
  • Sok nő állítja, hogy az orális szex több és intenzívebb orgazmust biztosít számukra, mint a „hagyományos szex”, így több endorfin, boldogsághormon szabadul fel a testükben.
  • A férfiak esetében az orális szex segít enyhíteni a stresszt és csökkenti a vastagbélrák kialakulásának kockázatát. Azoknak a férfiaknak, akiknek részük van orális szexben, kevesebb valószínűséggel van erekciós és korai ejakulálási problémája.
  • Ez a fajta szex növeli a kapcsolat intimitását.
  • Mindkét félnek érzelmi kielégülést okoz, ami hozzájárul a kiegyensúlyozottabb élethez.

A pszichológus válasza

„Az orális szex természetes cselekedet, nem kellene hogy tabu legyen – mondja Florin Nicolescu pszichológus. – Növeli a kapcsolat intimitását, az érzelmi elégedettséget és javítja a kommunikációt". De mégis, miért gondolják sokan gusztustalannak? Ez az előítélet elsősorban a gyerekkorban gyökerezik, és attól függ, hogy ki hogyan élte meg az emberi fejlődés különböző szakaszait és hogyan sajátította el az ehhez kapcsolódó információkat – véli a szakember.

Florin Nicolescu szerint az orális szexet egyesek gusztustalannak tartják, mivel gyakorlatilag az evésre használt szervünket szexuális örömszerzésre és -kapásra használjuk. A nem megfelelő higiénia miatt a nemi szervek nem túl kellemes szagok és ízek forrásai lehetnek. Továbbá létezik egy olyan csoport, amelyik szerint elfogadhatatlan minden olyan szexuális forma, amelyik célja nem a szaporodás. "Mindezek forrása a nevelésben kereshető, akár az információk teljes hiányáról, akár a nem megfelelő forrásokból való beszerzéséről legyen szó" – magyarázza a pszichológus.

Mit tegyünk, hogy élvezzük?

Elsősorban bizonyosodjunk meg arról, hogy monogám kapcsolatban vagyunk. Orális szex útján is átadható sok betegség, akárcsak a klasszikus szeretkezés során, nem megfelelő partner kiválasztása esetén növeljük a szájüregi rák kockázatát.

Másodsorban élvezzük az orális szexet, amilyen gyakran csak lehet, akár azért, hogy csökkentsük a stresszt, akár a fentebb vázolt pozitív egészségügyi hatásai miatt, akár egyszerűen az élvezetért magáért.

Harmadrészt ne érezzük magunkat bűnősnek, amiért élvezzük az orális szexet, ugyanis ez egy természetes cselekedet, ami csak ránk és a partnerünkre tartozik.

Kapcsolódók

Kimaradt?