Így védheti egy kamasz a környezetét

Nemrég elpusztult Sudan, a világ utolsó hím északi szélesszájú orrszarvúja, ezt követően pedig a közösségi médiában sorra jelentek meg a ripsudan hashtaggel ellátott fotók. Ennek kapcsán a divany.hu szerzője összegyűjtött néhány ötletet, amivel a fiatalok posztolás helyett védhetik környezetüket. Az ötletlistát kibővítettük, így kilenc lehetőséget mutatunk, amivel gyermeke is védheti a környezetét.

Ahhoz, hogy az ember felnőttként védje a környezetét, jó, ha gyerekkorában erre nevelik. Ennek egyik módja, ha nemcsak elmondjuk, mit kell és mit tilos tennünk a Föld megőrzése érdekében, hanem elmagyarázzuk az okokat is, legfőképpen pedig ha példát mutatunk nekik. Persze mit tehet egy kamasz a nagy gyárak környezetszennyező hatásaival szemben? Nem sokat, de ha a gyerekekben tudatosul, hogy a természeti katasztrófák nagy része mögött emberi cselekedetek is állnak, talán elkezdenek felelősséget érezni környezetük iránt.

Ne dobja szét a szemetet

Talán azt a legegyszerűbb megtanulni, hogy a szemétnek a szemetesben a helye, mégis úton-útfélen látni az elhajított műanyagpalackokat, papírzacskót, stb. Ez amellett, hogy környezetszennyező, csúnya látvány is. Ezért korán tanítsuk meg gyermekünknek, hogy minimális fáradtság elsétálni a kukáig és odadobni a szemetet.

Mellőzze az egyszer használatos tárgyakat

Nagyon kényelmes mindennap félliteres vizet vagy üdítőt vásárolni, eldobható, műanyag tányérből enni és pohárból inni, hiszen ezeket nem kell elmosogatni. A műanyag azonban nehezen bomlik le, így súlyos károkat okoz környezetünknek. Vásároljunk kamaszunknak egy menő kulacsot és mielőtt elindul iskolába, töltsük meg. A divany.hu szerint ezzel a módszerrel évente 167 palackot spórolhatunk meg. Kirándulások alkalmával pedig vigyen magával a gyerek műanyag, de nem eldobható, többször használható tányért és poharat. Ezt persze el kell majd mosogatni, de ennyit megtehet a környezetért. 

Spóroljon a vízzel

Ha csemeténk besegít a házimunkába, ne mosogasson folyó víz mellett, zárja el a csapot. Ugyanúgy a fogmosásnál: nem kell folyjon a víz feleslegesen, miközben a fogát sikálja.

Fürdés helyett zuhanyzás

Egy zuhanyzással átlagosan 40 liter vizet fogyasztunk el, míg fürdéssel ennek akár a háromszorosát is, tehát 120 litert. Mondjuk ezt el gyermekünknek és igyekezzünk rábírni, hogy inkább a zuhanyt válassza fürdés helyett, így óvja környezetét.

Bevásárlásnál ne kérjen műanyag zacskót

Jövőre betiltják a műanyag szatyrokat, emiatt is érdemes gyermekünkkel megértetni: fölösleges ezek használata. Vásároljunk vagy akár varrjunk neki egy menő vászon szatyort, amit bedobhat a táskájába és bevásárláskor abba pakolhat. Ezzel nemcsak védi a környezetet, de még menő is lesz. Ha gyermekünket elküldjük valamiért a boltba, adjunk neki bevásárló táskát, így biztos nem fog az üzletben műanyag zacskót kérni.

Vásároljon természetes alapanyagból készült ruhákat

Fiatalként ruhavásárláskor nem a minőség és az alapanyag, hanem inkább a divat alapján dől el mit vásárolunk. Fontos azonban tudni, hogy az olcsó, műszálas ruhák nem tesznek jót az egészégnek. Mivel nem eresztik át a levegőt, ezért bugyik esetében hüvelygombát, zokniknál lábgombát, a sötét fehérneműk esetében pedig – mivel mosáskor festékanyagot bocsátanak ki – irritációt okozhatnak. Mindemellett környezetszennyezőek is, hiszen mosáskor több tízezer mikroműszálat eresztenek ki magukból, amelyek a mosógépen és a szennyvíztisztítón keresztül az élővizekbe jutnak. Ott megkötik a szennyeződéseket, mérgeket, a planktonok, rákok, kagylók pedig így eszik meg őket. Ha tehát halat fogyasztunk, azzal együtt valamennyi műanyag is a szervezetünkbe kerül.

Fogyasszon helyi élelmiszereket

Bizonyára nagyon egészséges és trendi a mandulatej, az avokádó és a chia mag, de mire a boltok polcaira felkerül, több ezer kiló széndioxid kerül miattuk a levegőbe. További adatok miatt is érdemes inkább a helyi termelőket és kereskedőket választani: egy kilogramm marhahús előállításához 15 ezer liter vízre van szükség, a túlhalászás miatt a vörös tonhal a kihalás felé tart, a pálmaolaj miatt pedig őserdőket vágnak ki. Mivel sokkal környezetbarátabb, próbáljuk gyermekünket a helyi élelmiszerek fogyasztására sarkallni.

Nem kell mindig új telefon

A kamaszoknak fontos, hogy ne közösítsék ki őket, népszerűek legyenek. Ehhez gyakran elengedhetetlenek az újabbnál újabb tárgyak: telefon, laptop, cipő stb. Minden évben lecserélni a telefont egy új verzióra azonban nemcsak pénzkidobás, hanem környezetszennyezés is. A mobilok gyártásához szükséges nemesfémeket Kongóban bányásszák, ami a gorillák élőhelye. A tevékenység pár év alatt megtizedelte a gorillapopulációt. Ha tehát csemeténk új telefonért könyörög, mondjuk ezt el neki.

Kapcsolja le a villanyt

A környezetünk védelme sokszor néhány apróságon múlik, mint például a nem használt elektronikai eszközök áramtalanítása és a villany lekapcsolása. Magyarázzuk el gyermekünknek, hogy ezzel nemcsak pénzt spórolunk, de energiát is, így óvhatjuk a környezetünket. Szóljunk rá csemeténkre, ha égve hagyta a villanyt, miközben nincs a szobában. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?