Kilenc dolog a lakásban, amit ne felejtsen el megtisztítani

Vannak olyan helyek és tárgyak otthonunkba, amelyeket a mindennapi takarítás során kihagyunk. Persze rendszeresen porszívózunk, port törlünk, felmosunk és elpakolunk, de még így is akad néhány dolog a lakásban, ami igazi koszmágnes tud lenni. Ha nem is mindennap, de alkalomadtán tisztítsuk meg ezeket is.

Sütőrács

A sütőrácson könnyedén kialakulhat egy zsír- és koromréteg, ami nem túl szép látvány. Ráadásul minél inkább halogatjuk a megtisztítását, annál nehezebb dolgunk lesz később. Mosogatószert keverjünk össze ecettel és töltsük egy szórófejes palackba. A keverékkel fújjuk be a sütőrácsot, hagyjuk kicsit hatni a szert, majd távolítsuk el a lerakódásokat.

Mosogatógép

A mosogatógép nagyon praktikus tud lenni, kivéve, ha nem tisztítjuk megfelelően. Ha már kellemetlen szagot áraszt  áztassuk vízbe a gép alján lévő szűrőt, a gép belsejéről pedig szedjük le az odatapadt szennyeződéseket, ételmaradékokat. Végül töltsünk egy bögrényi ecetet egy edénybe, tegyük a gép felső rekeszébe és magas hőfokú programon indítsuk el a mosogatógépet. A program lejárta után nyissuk ki a gép ajtaját, hogy megszáradhasson.

Késtartó

A késtartók segítségével praktikusan, esztétikusan és biztonságosan tudjuk tárolni késeinket. Az alján viszont különféle szennyeződések, morzsák és ételmaradékok lehetnek. A tisztításához fordítsuk fejjel lefelé és fújjuk meg sűrített levegővel, így eltűnnek a morzsák, ételmaradékok. Ezt követően forró vízbe tegyünk kevés zsíroldót, a késtartót pedig áztassukl be fél órára. Végül a tetejére fordítva szárítsuk meg.

Mosógép

Sajnos a mosógépünk belseje elég gusztustalan tud lenni, gondoljunk csak az összecsomósodott szöszre vagy a penészre. A szennyeződések felszámolása viszont igen egyszerű: indítsunk egy fertőtlenítő vagy egy magas hőfokú programot negyed bögrényi fehérítővel. Ha lejárt, nyissuk ki a gép ajtóját, hogy kiszellőzzön.

Szennyestartó

Nem is gondolnánk, de a szennyestartó is lehet kellemetlen szagok forrása, ezért jobb néha ezt is megtisztítani. A műanyag tartókat fújjuk be ecet és mosogatószer keverékével, hagyjuk hatni, majd töröljük szárazra egy mikroszálas kendővel.  Ha szövetből készült a szennyestartónk és kisebb méretű, érdemes mosógépben, kímélő programon kimosni. A bűz elkerülése érdekében, tegyünk illattasakokat a szennyestartóba.

Matrac

A matracunk rendszeres tisztítása nagyon fontos, negyedévente nem árt tisztítani. A poratkák, ágyi poloskák is megtelepedhetnek ott, nem beszélve a különböző szennyeződésekről, foltokról. Szakemberek szerint hígított mosószerrel és mikroszálas törlőkendővel dörzsöljük át a foltokat, de vigyázzunk arra, hogy ne ázzon át a matrac.

Zuhanyfej

Egy kutatás szerint a zuhanyfejen hemzsegnek a mikrobaktériumok, ezért nem értemes kihagyni a tisztítását. Legjobb, ha kéthetente beáztatjuk a víz és ecet keverékébe, várunk 10 percet, végül leöblítjük és letöröljük.

Szegélyléc

Bár szem előtt van, takarításkor mégis könnyű kihagyni a szegőléceket, pedig ezeken hamar kialakul a porréteg. Ezt tisztíthatjuk a porszívó kefés fejével, de a jobb eredményért érdemes tisztítószerrel és törlőkendővel áttörölni a felületeket.

Mennyezeti ventilátor

A törlőkendő, víz és tisztítószer a mennyezeti ventilátor és a lámpák megtisztításához is hasznos. Havonta legalább töröljük át ezeket is, hiszen a szellőztetés és a környezet miatt könnyedén porosodhatnak.

Kapcsolódók

Kimaradt?