Nyolc indok, amiért hidegben is játszhat kint a gyereke

Bár a Buzzfeed cikkét decemberben írták, a március végi időjárás miatt most is aktuális. A hó, latyak és sár ellenére (vagy éppen emiatt) jobban járnak a gyerekek, ha kint is játszhatnak. Természetesen ne a mínusz húsz fokos hidegbe vigyük ki őket, és nem árt a megfelelő öltözék sem.

Hidegben is fontos a mozgás

Azok a gyerekek, akik sok időt töltenek a szabadban, többet mozognak: futkároznak, ugrálnak, másznak. Emiatt kiegyensúlyozottabbak, szerényebbek és egészségesebbek is, mint azok a társaik, akik a legtöbb időjüket otthon töltik. Plusz, ha a gyerekek friss levegőn vannak, nem is érezik annyira a hideget.  

Erősíti az immunrendszert

A szabadban, a hóban, sárban, latyakban játszadozó gyerekek koszosak lesznek. Emiatt azonban kár aggódni, hiszen a kosz, baktériumok, állatok, rovarok között szórakozó gyerekek immunrendszere így sokkal edzettebb és erősebb lesz.

Fejleszti a kreativitást

A kinti játék általában azt jelenti, hogy a gyerekek magukat szórakoztatják vagy barátaikkal együtt új játékokat találnak ki. A videójátékok és elektronikai kütyük nélkül játszó gyerekeknek így fejlődik a kreativitása, képzelőereje.

Rugalmasságra tanít

A meleg szobához, ingerszegény környezethez szokott gyerekek nem tanulják meg értékelni a fűtést, egy kesztyűt vagy egy védő kabátot, ha nem tapasztalják meg, milyen bőrig ázni, fázni és alkalmazkodni az időjárás viszontagságaihoz.

A természet közelsége

A kint töltött idő közben a gyerekek összhangba kerülnek a természettel, megfigyelhetik az állatokat, az évszakok változását. Emiatt könnyebben megértik például, miért alszanak téli álmot bizonyos állatok, miért hullanak el a falevelek stb.

Fejlődik a problémamegoldó készségük

A gyerekeknek a szabadban kisebb-nagyobb problémákkal, kihívásokkal kell szembesülniük, például, hogyan másszanak meg egy meredek dombot, hogyan sétáljanak, hogy ne csússzanak el a jégen stb.. Ez mind-mind fejleszti problémamegoldó készségüket.  

Fontos a D-vitamin

Korábbi cikkünkben is megírtuk, milyen fontos szervezetünknek a megfelelő D-vitamin-bevitel. A legjobb módja a napi vitaminbevitel elérésének, ha kiélvezzük a kevés természetes napfényt.

Élvezik az egyszerű dolgokat

Nem minden gyerek képes örülni az egyszerű dolgoknak. Ez különösen igaz azokra, akik a fűtött otthonokban, sok játékkal és a digitális eszközök sokaságával vannak körülvéve. Azok a gyermekek, akik a sáros és hideg időt is megtapasztalják, sokkal jobban értékelik majd a meleg tüzet, a gőzölgő levest vagy egy bögre forró csokoládét.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?