A barna vagy fehér tojás az egészségesebb?

Ha a barna kenyér jobb, mint a fehér és a barna rizs egészségesebb, mint a fehér, abból következik, hogy a barna tojás is jobb, mint a fehér? Teszi fel a kérdést a Takeout és szakértők segítségével meg is adja a választ.

Az egyszerű, tömör válasz: nem. Marc Dresner, az Amerikai Tojás Bizottság (American Egg Board) szóvivője szerint a különböző színű tojásoknak sem az ízében, sem a méretében nincs észrevehető különbség.

A tojások héjának színét egyébként nem a szárnyasok étrendje, hanem a fajtája határozza meg. Szakértők szerint abból jósolható meg, milyen színű lesz a tojás, hogy milyen színű a tyúk füle: a fehér fülű tyúkok fehéret, a barna/piros fülűek barnákat tojnak. A szárnyasok étrendje és környezete viszont meghatározza a vitaminok és a zsírsavak mennyiségét:a szabadon szaladgáló csirkék által fogyasztott, bogarakban és csúszómászókban gazdagabb koszt egészségesebb tojásokat eredményez ugyanis.

Tehát a fehér és barna színű tojások ugyanolyan egészségesek. Azt viszont jó tudni, hogy tojásfestéskor válasszunk inkább fehér tojásokat, mert ezeken intenzívebb lesz a festék színe.  

Kapcsolódók

Kimaradt?