Ezt érdemes megnézni a csokoládé csomagolásán

Nem készítik egyformán a csokoládékat, de az biztos, hogy a Snikers nem a legegészségesebb – kezdi cikkét a Greatist, amely összegyűjtötte, mit érdemes tudni a kakaó arányáról, minőségéről és a különböző csokoládéfélékről. Napjainkban a csokoládé csomagolásán feltüntetik a kakaó arányát, de mi a különbség a 80 és a 60 százalékos között, és miért egészségesebb az előbbi? Erre is választ ad cikkünk.

Egyszerűen fogalmazva a kakaó százalékos aránya a csokoládéhoz felhasznált kakaótermékek (kakaómassza, kakaóvaj, kakaópor) arányát jelzi. Ha tehát van egy 80 százalékos csokoládénk, akkor annak 80 százaléka kakaómassza és vaj keverékéből valamint 20 százaléknyi hozzáadott anyagokból (például cukorból) áll.  Hogy az édesség még krémesebb és intenzívebb ízű legyen, gyakran adnak hozzá extra kakaóvajat.Általában minél nagyobb százalék áll a csomagoláson, annál keserűbb a csokoládé, ám ebben is van kivétel. Ahogy többféle csokoládé van, úgy különböző ízű kakaóbabok is vannak. A kakaóbabok ízvilágát meghatározza, hogy milyen talajban és környezetben termesztik (a meleg, nedves éghajlat a legkedvezőbb), illetve hogyan dolgozzák fel az alapanyagot, milyen a betakarítás, fermentáció, szárítás és pörkölés folyamata. A befolyásoló tényezők miatt előfordulhat, hogy egy 65 százalékos étcsokoládé keserűbb, mint 80 százalékos változata.

Bár sokan talán szívesebben fogyasztanak tejcsokoládét, a táplálkozási szakértő szerint jóval egészségesebb az étcsoki. Ez ugyanis nagyobb kakaótartalmat és ezzel együtt nagyobb flavonoid-tartalmat jelent, amely segít a szív- és érrendszeri betegségek elkerülésében,  erősíti az immunrendszert. Továbbá, ha magas a csokoládé kakaótartalma kevesebb jut bele a cukorból és más mesterséges adalékanyagokból. Számokban kifejezve az étcsoki és a tejcsoki közötti különbséget: míg 100 gramm átlagos étcsokoládé körülbelül 175 milligramm flavonoidot tartalmaz, addig ugyanennyi tejcsokoládé 75 milligrammot. Ami a fehércsokoládét illeti, legtöbbször nem használnak hozzá kakaóport, emiatt sokan úgy vélik, nem is minősül csokoládénak.

Erre figyeljen csokoládévásárláskor

  • Ellenőrizze az összetevők listáját! Minél kevesebb hozzávalóból áll a csokoládé, annál jobb.
  • Kerülje azokat a termékeket, amelyeknél a cukor szerepel az első helyen, növényi olajokat, alkalizált vagy holland kakaóport tartalmaznak.   
  • Keressen olyan csokoládét, amelyet az Egyenlítőhöz közeli országokból (Ghána, Elefántcsontpart és Ecuador) származó kakaóból készítettek.
  • Válasszon legalább 70 százalékos csokoládét!

Címlapfotó: pexels.com

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?