Öt dolog, amivel elkerülheti a sárga fogakat

Ha visszanézzük fotóinkat és mosolyunkat nem találjuk elég szépnek, némi elszíneződést vélünk felfedezni fogainkon, érdemes lenne talán jobban odafigyelni fogzománcunk ápolására. A Prevention  weboldal összegyűjtötte azokat a mindennapi szokásokat, amelyek sárgítják fogainkat, így jobb kerülni ezeket.

A fogzománc épségére kell ügyelnünk, ha magabiztos mosolyt és fehér fogakat szeretnénk. A fogzománc a fog külső rétege ami fehéres-kékes-szürkés színű, esetleg enyhén áttetsző. Ez alatt található a sárgás árnyalatú dentin, mely a fogzománc vékonyodásával egyre láthatóbbá válik. Szerencsére tehetünk a fogzománc erősítése érdekében, megelőzhetjük az elvékonyodását, így elkerülhetjük fogaink elszíneződését.

Ne használjunk túl gyakran szájöblögetőt!

A gyakori folyadékfogyasztás azért fontos, mert a száraz szájüreg káros a fogzománcnak. A nyál ásványi anyagokat, enzimeket és oxigénvegyületeket tartalmaz, amelyek segítenek fenntartani a szájüreg pH-egyensúlyát, a savas környezet pedig árt a fogzománcnak. A kereskedelmi forgalomban kapható szájöblögetők többsége nagyon savas, túl gyakori használatuk roncsolja a fogzománcot. Amennyiben szájvízzel frissítjük leheletünket, fogzománcunk érdekében érdemes inkább gyakrabban fogat mosni vagy rendszeresen eljárni a fogorvoshoz mélytisztításra.  

Óvatosan a savas élelmiszerekkel!

Akárcsak a savas szájöblögetők, a savas gyümölcsök, zöldségek, élelmiszerek is elvékonyíthatják a fogzománcot. Ide tartoznak a citrusfélék, az ananász, zöldségek közül a paradicsom, a salátaöntetekben gyakran használt ecet, de a szénsavas üdítők, sportitalok is ártanak a fogzománcnak. Az elszíneződést okozó élelmiszerekkel hasonló a helyzet, az áfonyával, vörös borral, fekete teával. Ez nem azt jelenti, hogy soha többé nem fogyaszthatjuk ezeket, csak utána érdemes mindig vizet inni.  

Igyunk kevesebb kávét!

Kutatások bebizonyították, hogy a kávé jót tesz az egészségünknek. Fogzománcunkat azonban már napi két-három kávé is elszínezheti, mivel a zománc porózus szerkezetű. A kávé gyors fogyasztása, vagy éppen szívószállal iszogatása megoldás lehet a problémára.

Mondjunk le a cigarettáról!

A cigarettában lévő vegyi anyagok elszínezik a fogzománcot, kevés dolog van, ami ennyire sárgíthatja a fogakat. Ráadásul a dohányzás számos íny- és fogbetegség, valamint a szájszárazság kialakulásáért is felelős, így a fehér fogak vágya csak egy plusz indok lehet a leszokáshoz.

Figyeljünk a szájhigiéniánkra!

Persze mindenki mos fogat, de nem mindegy hogyan. A túl gyakori, illetve túl erős tisztítás hosszú távon károsíthatja a fogzománcot. Kerüljük az erős dörzsölést! Továbbá használjunk fogselymet, ami segít kitisztítani a fogközöket és megakadályozza a lepedékek kialakulását.  

Címlapfotó: prevention.com

Kapcsolódók

Kimaradt?