Tűzd ki! Éves célkitűző workshopon jártunk

Mintha egy homályos ablak most tiszta lenne! – foglalta össze az egyik résztvevő az első ízben megrendezett workshop végén. A többnyire fiatalokat megmozgató eseménynek Sipos Áron-Tamás képzett coach volt a házigazdája, aki segített a résztvevőknek abban, hogy lezárják a 2017-es évet, és új célokat tűzzenek ki az idei esztendőre.

Mi is az a coach? Kísérőt jelent. A coach fogalom a magyar nyelvből ered: coach – kocsis. Létezik egy Kocs nevű település Magyarországon, a kocsisok pedig azok a személyek voltak, akik az 1800-as években többek között elkísérték azokat az embereket, akik valamely települést meg akarták látogatni. Innen ered a coachingnak ez a fogalma. Röviden a coach az a személy, aki elvezet A pontból B pontba, tehát a jelenlegi helyzetből az elérni kívánt helyzetbe. Ne számítsunk arra, hogy a coach javaslatokat fog adni. Nem, a coach csak kérdéseket tesz fel annak érdekében, hogy a kliens (coachee) elméjében a gondolatok rendszereződjenek, tisztábban átlássa a saját helyzetét és megoldást találjon saját problémáira – árulta el Sipos Áron.

Megtudtuk továbbá, hogy a coaching a pszichológia egyes ágaiból ered. Különböző típusú coachingok vannak, amelyeknek lehet egy pszichológiai hátterük, például a megoldásközpontú coaching a megoldásközpontú (brief) terápiához kötődik.

„A legfontosabb különbség, ami szerintem a pszichológia, pszichoterápia és a coaching között észlelhető, hogy a pszichoterápia a problémának az okát próbálja felfedni és a múltban keresi a választ, míg a coaching a jelenlegi problémából, helyzetből a jövő felé, a lehetőségek felé irányítja az ügyfél figyelmét” – magyarázta Sipos Áron, aki első alkalommal tartott workshopot mint képzett coach.

Hogy működik ez a gyakorlatban?

A csütörtöki rendezvényen fiatalok, főként egyetemisták vettek részt. A gyors bemutatkozást követően megfogalmazták és elmondták, mit várnak el a workshoptól. Például: céljaik pontosítását, a stresszmentes és optimális tervezés elsajátítását, útbaigazítást, motivációt. 

Ezek után kezdődtek a konkrét feladatok a Tűzd ki és valósítsd meg, az eseményre készített munkafüzet segítségével. Első ízben 21 olyan dolgot írtak össze a résztvevők, amelyek büszkeséggel, hálával töltötték el őket az elmúlt évben, majd három olyan dolgot, amiket kudarcként éltek meg. A visszatekintő feladatok révén a megbocsájtás témakörét is körbejárták, amit egy rövid spontán meditáció követett. Sipos Áron vezetésével a meditációban a megbocsájtásra helyezték a hangsúlyt, megpróbálták letenni a cipelt terheket, megbocsátani maguknak, lezárni az előző évet.

Rövid szünetet követően csoportmunkára került sor. Ennek során a jelenlevők olyan kérdésekre válaszoltak minthogy melyek a célkitűzés előnyei (például ez a siker kulcsa, iránytű, viszonyítási alap, időspórlás), milyen akadályokkal szembesülhetünk a célok megvalósításakor (nem reális vagy nem elég erős a cél, önbizalomhiány, rossz időbeosztás, ütemterv hiánya), milyen megoldások lehetnek ezekre (reális célok kitűzése, önbizalom fejlesztése, fontossági sorrend felállítása).

A rendezvény középpontjában a célkitűzés állt, ezért a továbbiakban a résztvevők legfennebb 24 célt fogalmazhattak meg, amelyeket meg akarnak valósítani 2018-ban. Sipos Áron coach felhívta a figyelmet a célok kategorizálására és rangsorolására, hiszen egy átlagember egyszerre csak néhány célon tud dolgozni. A rangsorolás során annyira letisztul minden, mintha egy homályos ablakból néznénk a rossz időt, aztán megtisztítanánk és észrevennénk, hogy süt a nap.  

Az esemény további részében a jelenlévők mindegyike legfontosabb céljával foglalkozott. A különböző kérdések segítségével elérhető közelségbe kerültek a célok, pontosan láttak egy ütemtervet, a feladataikat, határidőket. A szoftveriparban jól bevált Scrum metodológiára épülő akciótervet készítettek, így a workshop végére részletesen láthatták, hogy jelenlegi helyzetükből hogyan juthatnak el kitűzött céljukig.

A rendezvény egyik erőssége, hogy összegzésre késztette a résztvevőket. Így egy-egy feladattömb végén átgondolhatták mi mindenre jöttek rá, mit tanultak meg.

Kinek lehet szüksége erre?

A workshop kiértékeléssel zárult, a rendezvény elején leírt elvárásokat vetették össze a jelenlévők az elhangzottakkal. Frank Boglárka egyetemistát faggattuk a benyomásairól: A Facebookon láttam az eseményt, az volt az első benyomásom, hogy „Bogi, ide te most el kell menj”, úgyhogy el is küldtem a jelentkezést. Szerettem volna megtudni, hogyan legyek motivált és hogyan tartsam meg a motivációmat. Teljes mértékben megkaptam a válaszokat, nemcsak a füzet által, hanem a közös beszélgetések révén is tudtam tanulni a többiektől. A feladatok mélyek és elgondolkodtatók voltak számomra, de nagyon mélyre kellett ássak magamban, hogy válaszolni tudjak egy-egy kérdésre. Úgy érzem mindenkinek szüksége lenne arra, hogy magába tekintsen, komolyan konkrét kérdésekre válaszoljon és tudja kimondani a válaszokat. Megbizonyosodtam arról, hogy le kell írjam, le kell tisztázzam magamban a dolgokat, és akkor egyenes az út. Szesszió közeledtével különösen jól jött ez a workshop, nagyon motivált ez. Rájöttem, hogy eddig a sikeres vizsgák voltak a legnagyobb célom, közben ezek csak szükségesek ahhoz, hogy a gyerekkori álmomat elérjem. Pozitív érzésekkel jöttem ide, és annál pozitívabbakkal távozom – mondta a fiatal egyetemista.

Sipos Áron a workshop irányítója szerint a coaching olyan személyeknek ajánlott, akik javítani szeretnének az életvitelükön, minőségibb életet szeretnének élni vagy hatékonyabbak és eredményesebbek szeretnének lenni a munkahelyen, tanulmányaikban. 

Kimaradt?