Egy amerikai cég prémiumot fizet a dolgozóinak, ha napi hét órát alszanak

Az elmúlt fél évszázadban másfél órával csökkent az alvásra fordított idő egy francia felmérés szerint, a kialvatlanság pedig rendkívül egészségtelen. Egy amerikai cég prémiummal venné rá alkalmazottait az életmódváltásra.

Az amerikai Aetna biztosító-társaság éjszakánként 25 dollárt fizet azoknak az alkalmazottainak, akik naponta legalább hét órát alszanak, három héten át. A kísérletben résztvevő dolgozókat a szervezet működését, tehát például az alvás állapotát is precízen regisztráló kütyükkel látják el, írja a hvg.hu.A portál a francia Le Figaro lapra hivatkozva egy francia felmérést is idéz az alvás élettani hatásának alátámasztására. Hope Bastine, az alvással foglalkozó kutató szerint a kevés alvás csökkenti az immunrendszer hatékonyságát, a férfiak és a nők termékenységét, továbbá krónikus elhízáshoz, depresszióhoz is vezethet.

A felmérés kimutatta, hogy egy átlagos francia 6 óra 50 percet alszik naponta, pedig a minimálisan szükséges időtartam 7 óra harminc lenne, de a teljes pihenéshez és újratöltődéshez kilenc órát kellene aludni. A felmérésből az is kiderült, hogy az elmúlt fél évszázadban másfél órával csökkent az alvásra fordított idő.

A kivés alvás fokozottan jellemző a felsővezetők körében, akik maximum négy-öt órát alszanak naponta. Arianna Huffington, a nevét viselő Huffington Post volt menedzsere és alapítója Sleep Revolution című könyvben írt a témáról: szerinte a modern kor egyik legnagyobb tévedése, hogy az alvás elvesztegetett idő, ellenkezőleg, ha keveset alszunk, előbb-utóbb bekövetkezik a „burn out”- szindróma, a teljes szellemi kiégés állapota, mert az agynak nincs ideje törölni a fölösleges információkat.

Kapcsolódók

Kimaradt?